RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Prinses Irene mag Maarnse Voetpad sluiten van gemeente

DOORN - Het pad achter het huis van prinses Irene van Lippe-Biesterfeld in Doorn blijft dicht. De gemeente laat weten niets aan de afsluiting te doen, omdat het geen openbaar pad is. Het Maarnse Voetpad werd gebruikt door wandelaars, maar nadat prinses Irene het pad had gesloten is die route afgesloten.

Een aantal melders heeft in november vorig jaar een persoonlijk gesprek met burgemeester Frits Naafs de gemeente verzocht om het pad te heropenen. De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft onderzoek gedaan of het voetpad juridisch gezien openbaar is. "Dit is een essentiŽle eerste vraag. Het college van burgemeester en wethouders mag alleen dan handhavend optreden", zo legt burgemeester uit.

DICHT HEK
Het Maarnse Voetpad ligt achter het huis van prinses Irene. Hij was geopend voor gebruik en erg geliefd door omwonenden die geregeld door het het groene pad heen wandelden. Zij zijn teleurgesteld dat dat nu niet meer kan, door een dicht hek voor de ingang met een bordje: verboden toegang.

Uit onderzoek blijkt dat de Provincie Utrecht het Maarnse Voetpad sinds de jaren negentig aan de openbaarheid heeft onttrokken. Met toestemming van de eigenaar liep het pad deels over zijn terrein heen. Het voetpad hield hiermee in 1997 deels op te bestaan. "Het daarop ontstane alternatieve voetpad werd weliswaar jarenlang dankbaar gebruikt door recreatieve wandelaars, maar kan op basis van de Wegenwet niet aangemerkt worden als openbare weg", zegt burgemeester Frits Naafs. "Een afsluiting van dit alternatieve voetpad op een privaat woonperceel is daardoor geheel geoorloofd."

ONJUIST BEELD
De gemeente vindt dat er in de media een onjuist beeld is geschetst over de situatie. "Juist omdat wij waarde hechten aan transparantie", aldus burgemeester Frits Naafs. "Wij begrijpen het belang van de recreatieve wandelaars en prijzen het feit dat zij opkomen voor de cultuurhistorische waarde van onze gemeente. Maar het geschetste beeld dat specifieke inwoners meer macht of invloed hebben op basis van hun positie in de maatschappij is onjuist. Ons standpunt is gebaseerd op de feitelijke en juridische situatie. Niets meer, niets minder."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -