Politievakbond ACP: 'Vuurwerkverbod is te handhaven'

© Pixabay
LEUSDEN - De politie heeft de mogelijkheden om een landelijk verbod op knalvuurwerk en pijlen te handhaven, zegt. Daarvoor hoeft iemand die toch knalvuurwerk afsteekt niet op heterdaad te worden betrapt, zegt voorzitter Gerrit van de Kamp van de politievakbond ACP in Leusden.
"Er is steeds meer technologie om te bewijzen dat iemand het gedaan heeft. Ook de vele camera's in het publieke domein helpen daarbij. En burgers kunnen ook fotootjes maken, dan hoeven de mensen die gastjes niet aan te spreken en hebben we toch bewijs dat ze het gedaan hebben." Ook opsporing via digitale routes is steeds beter mogelijk, stelt Van de Kamp.
Een gedeeltelijk verbod in bepaalde gebieden of in bepaalde gemeentes werkt volgens Van de Kamp niet. "Dan ontstaat er een waterbedeffect in omliggende plaatsen, omdat mensen op zoek gaan naar plaatsen waar ze wel vuurwerk kunnen afsteken. Een landelijk verbod is veel gemakkelijker te handhaven."
De ACP-voorman verwacht dat de meeste mensen zich aan een dergelijk verbod houden, zeker als ze nog wel siervuurwerk kunnen kopen. De politie kan haar aandacht dan beperken tot degenen die zich niets van een verbod aantrekken. "Nu moeten we eerst kijken of het vuurwerk dat ze afsteken wel of niet illegaal is, dat is bij een knalverbod veel duidelijker.
Een groot deel van de burgemeesters in de regio riep afgelopen week op tot een vuurwerkverbod, na incidenten tijdens oud en nieuw. Uit een rondgang van RTV Utrecht blijkt dat 25 van de 26 burgemeesters in de provincie Utrecht vóór een vorm van een vuurwerkverbod zijn. Alleen de burgemeester van De Bilt liet weten dat hij tegen is. Hij vindt het nog te vroeg voor een verbod, wel is het tijd voor een scherp debat, zei hij.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.