RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Nergens plek voor hangjeugd in Elst: 'De overlast is enorm'

1/4
ELST - Na vijf pogingen is er nog steeds geen plek aangewezen waar de hangjongeren in het kleine plaatsje Elst bij Rhenen terecht kunnen. Gisteravond werd duidelijk dat de beoogde vijfde plaats, een parkeerplaats bij de uiterwaarde van de Rijn tussen Amerongen en Elst, ook is afgeketst. De gemeente stuit bij elke optie op kritiek vanuit de bewoners.

Geluidsoverlast, drugsoverlast, alcoholgebruik en vernielingen. Een buurtbewoonster somt op wat ze allemaal ziet als de jongeren in de avonduren de straat op gaan. "Het leeft erg in de wijk, de overlast is enorm. We hebben al honderd handtekeningen verzameld."

Een andere buurtbewoner vult aan. "Ze gaan het natuurgebied zelf in, op fietsen en brommers. Ze rijden achter koeien en paarden aan en gooien met stenen en vuurwerk. Dat is niet zoals het hoort." De vrouwen beseffen dat er een plek moet komen voor de jongeren, maar niemand wil de jongeren in de buurt hebben. "En een normaal gesprek met de jongeren aanknopen is niet mogelijk. We krijgen ziektes naar ons hoofd gesmeten als we een gesprek aan willen knopen."

WEERSTAND
De overlast is zo groot dat de gemeente nergens een voet aan de grond krijgt. Overal stuit het op protest. Wethouder Simone Veldboer snapt dat, maar "tegelijkertijd is er vanuit de gemeenschap het verzoek om een ontmoetingsplaats in te richten. Deze vijfde plek zagen we als een goede optie maar de weerstand is zo heftig dat het voor de jongeren geen kans van slagen heeft. Maar het is duidelijk dat de voorzieningen voor jongeren in Elst ondermaats is."

Veldboer stopt in april als wethouder en zou graag zien dat er voor die tijd een oplossing gevonden is. Daar heeft ze wel de hulp van de bewoners bij nodig, vertelt ze. "De gemeenschap moet het overnemen en bepalen wat ze wil en hoeveel ruimte ze overheeft voor haar jonge Elstenaren."

Komt er ooit een hangplek voor jeugd in Elst?


Verslaggever Robert Jan Booij sprak met de buurt en de wethouder.


Verslaggever Robert Jan Booij sprak met de buurt en de wethouder.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -