RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Online pesten onder scholieren gaat onverminderd door: 'Wat op school gebeurt, wordt thuis doorgetrokken'

PROVINCIE UTRECHT - 140.000 jongeren zijn wel eens online gepest, blijkt uit onderzoek van het CBS. Van de internetgebruikers tussen de 12 en 25 jaar is ruim 5 procent weleens eens online gepest, gestalkt of bedreigd. "Wat op school gebeurt, wordt online doorgetrokken op het moment dat leerlingen thuis zitten", zegt Pieter Lossie, voorzitter van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS).

Het gaat om de meest recente cijfers, die komen uit 2018. Dat is vergelijkbaar met de jaren daarvoor. Van een dalende lijn is dus geen sprake.

LAKS-voorzitter Pieter Lossie uit Woerden zit zelf in het laatste jaar van de middelbare school en ziet pesten op school terug. "Dat uit zich vooral in groepsvorming in onzekere tijden. Denk bijvoorbeeld aan klassen die gewisseld worden of als leerlingen van groep acht naar de brugklas gaan. Op die momenten gaan sommige leerlingen zich nestelen. Anderen vallen daarbuiten en worden dan gepest."

Meisjes hadden bijna twee keer zo vaak te maken met online pesten als jongens, blijkt uit de cijfers. Daar komt ook seksuele intimidatie bij kijken, bijvoorbeeld het verspreiden van naaktfoto's. "Jongeren overzien nog niet genoeg de enorme gevolgen die dit heeft voor het slachtoffer", vertelt Lossie. "Je ziet dat sommige scholen externe bureaus inhuren om met leerlingen te praten over bijvoorbeeld de verspreiding van naaktfoto's, maar op nationaal niveau is daar nog niets voor geregeld."

Volgens de LAKS-voorzitter is het belangrijk dat scholen hun leerlingen meer betrekken bij het pestbeleid en -protocollen. "Die kennis van digitaal pesten en digitale middelen ligt juist bij de leerlingen zelf. Op het moment dat de school hen daarbij betrekt, krijg je beter beleid Ún weten leerlingen dat dat beleid er is en dat ze daar iets mee kunnen."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -