RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Zieke moeders en pasgeboren baby geen reden om verdachten van overval in Bunnik vrij te laten

BUNNIK/UTRECHT - Drie jongen mannen die worden verdacht van een gewapende overval op Chinees restaurant Hong Kong Garden in Bunnik blijven voorlopig vastzitten. Tijdens een tussenzitting bij de rechtbank in Utrecht vroegen de advocaten de hechtenis op te heffen, maar volgens het Openbaar Ministerie is er voldoende bewijs en zou de samenleving het niet begrijpen als verdachten van zo'n ernstig misdrijf al na korte tijd op vrije voeten komen.

Drie gemaskerde mannen drongen op zondagavond 18 augustus rond negen uur 's avonds het Chinees restaurant aan de Molenweg binnen. Ze bedreigden de eigenaresse en haar dochter met een groot mes. De eigenaar, het personeel en de nog aanwezige gasten werden met een vuurwapen onder schot gehouden en moesten op de grond gaan liggen. De daders gingen er vandoor met een schamele 850 euro uit de kassa.

HEFTIGE BEELDEN
Na uitvoerig politieonderzoek en vertoning van heftige beelden van de overval in Bureau Hengeveld werden twee maanden na de overval drie jonge mannen aangehouden: een 23-jarige man uit Utrecht, een 20-jarige Arnhemmer en een 19-jarige man uit Bunnik. Ze hebben tijdens de politieverhoren tot nu toe vooral gebruik gemaakt van hun zwijgrecht, bleek vandaag in de rechtszaal.

Als ik nog langer onterecht wordt vastgehouden, heb ik straks de hele jeugd van mijn dochtertje gemist!"
Verdachte van overval Hong Kong Garden

Volgens het OM blijkt uit de onderlinge contacten tussen de verdachten dat zij bij de overval betrokken waren. Er zou ook DNA van verdachten zijn aangetroffen op handschoenen en een masker die de overvallers zouden hebben gebruikt. De scooter van een van hen wordt aan de overval gelinkt en er zijn belastende verklaringen van getuigen. De politie ontdekte ook waar de maskers waren gekocht. De Utrechter was bovendien in het bezit van een pistool met munitie.

GESCHOKTE RECHTSORDE
De advocaten van de verdachten vroegen de rechtbank om hun cliŽnten vrij te laten. Er zou te weinig bewijs zijn en er zou ook geen gevaar bestaan dat ze opnieuw de fout in gaan. De Utrechter is onlangs vader geworden en zou zijn zieke moeder moeten helpen bij verzorging van zijn gehandicapte broer. De Arnhemmer voelt zich onveilig in de gevangenis in Nieuwegein en heeft ook een moeder met een slechte gezondheid.


Volgens de rechters zijn er echter teveel bezwaren tegen vrijlating: de verdenkingen zijn te ernstig en er is voldoende bewijs om de verdachten vast te houden. De overval was voor de slachtoffers een enorm traumatische ervaring. De rechtbankvoorzitter sprak van een geschokte rechtsorde. Het feit dat er wapens werden gebruikt en de daders gemaskerd waren, maakt de impact van de overval extra groot.

EXTRA VERHOREN
De rechtbank geeft de verdediging wel de gelegenheid om een aantal getuigen aanvullend te laten verhoren bij de rechter-commissaris. De advocaten willen kunnen controleren hoe betrouwbaar hun verklaringen zijn en wat ze zeggen over de rol van de verschillende verdachten bij de overval. De rechtbank houdt de mogelijkheid open om de jongste twee verdachten eventueel volgens het jeugdstrafrecht te berechten.

De rechtszaak over de overval op Chinees restaurant Hong Kong Garden gaat op 2 april verder. Dan staat de inhoudelijk behandeling gepland en horen de verdachten welke straf het OM tegen hen eist.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -