RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Man die met dynamiet in kofferbak rondreed in Soesterberg krijgt celstraf

SOESTERBERG - De 22-jarige man uit Maassluis die afgelopen zomer met dynamiet en een ontstekingsmechanisme in zijn kofferbak rondreed in Soesterberg, heeft een gevangenisstraf van tien maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar gekregen.

Zakaria el A. werd zaterdag 1 juni in Soesterberg door de politie met zijn auto aan de kant gezet bij een verkeerscontrole. In de kofferbak lagen alle mogelijke spullen om een bom of brandbom te maken: 300 gram dynamiet en een fles benzine. En verder een batterij, slagpijpje, elektriciteitsdraden en een mobiele telefoon die als ontstekingsmechanisme diende. In de auto van de verdachte vond de politie ook nog een kleine 40 gram hasj. Ook werd een dag later bij een doorzoeking van de woning van de man een boksbeugel gevonden.

Naar eigen zeggen vervoerde de man de explosieven voor een persoon die hij via berichtendienst Telegram leerde kennen en wist hij niet dat de spullen gevaarlijk waren. Dat laatste vond de rechter ongeloofwaardig, omdat hij de batterij en draden verstopte nadat agenten hem staande hielden.

Dat El A. weigert om te zeggen voor wie hij de spullen vervoerde, weegt de rechter niet in zijn voordeel mee. Ook vindt de rechtbank het aannemelijk dat er met de springstof mogelijk zeer ernstige feiten gepleegd hadden kunnen worden, met zwaar letsel tot gevolg. Dat is een "onaanvaardbaar risico", aldus de rechter.

Toch staat niet vast dat de man zelf een misdrijf wilde plegen met het explosief. Wel zijn er zorgen over het feit dat de man als 'first offender', wat inhoudt dat hij nog niet eerder is veroordeeld, zo'n ernstig strafbaar feit heeft begaan. Daarom krijgt hij de voorwaardelijke celstraf van twee jaar. Ook moet de man zich laten behandelen en moet hij op bepaalde tijdstippen thuis zijn.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -