RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Man uit Oudewater die omkwam bij healingsessie in Zeeland had cocaïne gebruikt

OUDEWATER - De 34-jarige man uit Oudewater die eind september overleed na een healingsessie in Zeeland, had coca´ne gebruikt voordat hij begon aan de ceremonie. Dat zei de advocaat van de verdachte vandaag in de rechtbank, meldt Omroep Zeeland.

Een arts raadde de man om die reden deelname aan de healingsessie af. De Iboga Farm, waar de ceremonie werd uitgevoerd, stuurde de man daarom in eerste instantie weg. Hij moest eerst 24 uur clean zijn om mee te mogen doen. Omroep Zeeland schrijft dat het niet uit te sluiten valt dat het slachtoffer toch nog coca´ne had gebruikt toen hij een dag later terugkwam. Na zijn dood werden coca´nesporen bij de man gevonden.
De 34-jarige man uit Oudewater had zich bij de Iboga Farm in het Zeeuwse IJzendijke gemeld voor een spirituele ceremonie, een 'Warrior Retreat' genoemd. Daarbij worden in enkele dagen tijd zeven ceremonies gehouden met verschillende verdovende en hallucinogene middelen zoals de onlangs verboden stof Ayahuasca.
De verdachte die vandaag voor de rechter verscheen is een 37-jarige man uit Terneuzen. Hij is mede-eigenaar van de Iboga Farm en wordt door het Openbaar Ministerie gezien als hoofdverdachte. Zijn 35-jarige compagnon is mede-verdachte. Het Openbaar Ministerie verdenkt de twee van doodslag en het bezit en verstrekken van harddrugs.

De verdachte uit Terneuzen zei vandaag tegen de rechter dat hij er alles aan gedaan heeft om de man uit Oudewater te helpen. "Het is misschien na´ef, maar ik wilde het goede doen, mensen helpen. Ik dacht dat ik grote risico's had uitgesloten door de manier waarop wij werken", vertelde de verdachte.

VERDACHTE NIET LANGER VAST

Het voorlopige sectierapport geeft nog geen uitsluitsel over de doodsoorzaak. Het Openbaar Ministerie liet vandaag weten dat de onderzoeken nog lopen. Het duurt waarschijnlijk tot de zomer tot de zaak inhoudelijk behandeld kan worden.

De verdachte hoeft dat niet in de cel af te wachten: de rechter besloot dat hij voorlopig vrijkomt in afwachting van het proces. Hij blijft verdachte, maar de rechtbank acht de kans op herhaling nihil. De man benadrukte in de rechtbank mee te leven met de nabestaanden. "Ik vind het vreselijk wat er gebeurd is. Ben er zelf ook helemaal kapot van. Dit heb ik nooit zo gewild", zei hij onder meer. Toen de man de rechtszaal uitliep, werd hij omhelst door nabestaanden van de man uit Oudewater.

BRIT IS BELANGRIJKE GETUIGE

Na het overlijden van de man uit Oudewater werden in totaal drie mensen opgepakt. Naast de twee eigenaren van de Iboga Farm ging het om een 37-jarige man uit Groot-BrittanniŰ. Hij was als bezoeker aanwezig bij de sessie. In eerste instantie beschouwde het OM hem ook als een verdachte, maar hij wordt inmiddels gezien als een cruciale getuige en is niet langer een verdachte.

AYAHUASCA

Ayahuasca is een Zuid-Amerikaanse hallucinogene drank. De kleur is roodbruin en de smaak is erg bitter. Het bevat dimethyltryptamine (DMT) en dit wordt gezien als een harddrug.

De stof wordt vaker gebruikt in healingsessies maar is omstreden. Mei vorig jaar werd een vrouw uit Rhenen opgepakt voor het gebruik van ayahuasca bij een healingsessie.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -