RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrecht wil tienduizend woningen langs Merwedekanaal, maar kan dat wel?

PROVINCIE UTRECHT - De gemeente Utrecht kan helemaal geen 10.000 woningen bouwen in de Merwedekanaalzone. Dat zegt de Utrechtse VVD. De infrastructuur is onvoldoende. Maar ook de MER, de Milieu Effect Rapportage geeft aan dat zoveel woningen niet kunnen in het gebied. Andere Utrechtse oppositiepartijen reageren vernietigend op de plannen van de gemeente.

Gisteren presenteerde wethouder Kees Diepeveen zijn plannen voor de wijk Merwede, die een onderdeel is van de Merwedekanaalzone. In een persconferentie zegt Diepeveen dat hij in de wijk Merwede 6.000 woningen wil gaan toevoegen. Op dit moment zijn er al 1.200 woningen. "Dat is onzin," zegt VVD-raadslid Gertjan ten Hoonte. "Als ik de stukken bestudeer dan heeft hij slechts concrete plannen voor 4.000 extra woningen in de wijk Merwede. En dat klopt ook, want meer kan hij op die plek niet bouwen volgens de MER."

MOBILITEITSPLANNEN
Die stelling van de VVD is correct, in de Milieu Effect Rapportage staat dat er alleen meer dan 4.000 woningen kunnen worden toegevoegd als er extra investeringen in hoogwaardig openbaar vervoer worden gedaan en dat er aanpassingen bij de kruispunten en de aansluiting op de A12 moeten komen. Verder zou de wethouder moeten aantonen dat zijn vergaande mobiliteitsplannen ervoor zorgen dat er geen extra autoverkeer zal bijkomen.

Uit studies blijkt dat de brug bij de Heycopstraat helemaal niets toevoegt aan de bereikbaarheid van het gebied."
Jantine Zwinkels (Raadslid CDA)

De VVD is in principe voor de bouw van een nieuwe wijk Merwede en vindt de plannen voor het grootste deel ook mooi. Ernstige problemen heeft Ten Hoonte met het beeld dat de wethouder schetst over het aantal woningen. Ten Hoonte: "Ik vind het problematisch dat de wethouder de suggestie wekt dat er in de wijk Merwede 6.000 woningen bij kunnen komen, terwijl dat helemaal niet kan. De MER is duidelijk, dat kan alleen bij grote ingrepen in de infrastructuur, bijvoorbeeld bij de kruisingen en de aansluiting met de snelweg A12. Maar die ingrepen zitten niet in deze plannen."

Ook Tim Homan van Student & Starter is het opgevallen dat de wethouder graag 10.000 woningen in het gebied wil, maar dat de MER dat helemaal niet toestaat. "Ik vind het raar en teleurstellend dat de ambitie om tot 10.000 woningen te komen er wel is, maar dat het procedureel nog niet geregeld is."

Ik vind 10.000 woningen veel te veel. Daarmee komt de leefbaarheid van de omliggende wijken onder druk te staan."
BŁlent Isik (Raadslid PvdA)

VERKEERD BEELD
Tijdens een persgesprek gisteren was wethouder Kees Diepeveen heel uitgesproken. Hij benadrukte de hoge woningdichtheid in de wijk Merwede en liet er geen twijfel over bestaan dat hij de komende jaren 6.000 woningen in 'deelgebied 5' gaat bouwen. In de informatie naar de gemeenteraad is hij een stuk voorzichtiger. In een brief aan de raad schrijft hij: "Nieuwe verkeersberekeningen wijzen uit dat we daarmee op dit moment circa 4000 woningen kunnen toevoegen in deelgebied 5."

Ook Student & Starter zit in de oppositie, Tim Homan is over het geheel aan plannen positief: "Wij vinden het idee van een autovrije wijk mooi. Het is een baanbrekend plan met nieuwe ideeŽn over mobiliteit, en dat juichen wij toe."

Oppositiepartij CDA sluit zich aan bij de kritiek op het aantal woningen. Jantine Zwinkels: "Wij vinden 10.000 een maatje te groot. Wij willen ons houden aan 6.000, dat is het meest haalbaar. En het leidt niet tot knelpunten in de mobiliteit en de leefbaarheid van de omgeving." De Christendemocraten zien een extra voordeel in een lager aantal woningen: "Je kan sneller gaan bouwen."

VERSCHRIKKELIJK
Oppositiepartij PvdA noemt de plannen 'verschrikkelijk'. Bulent Isik: "Ik vind 10.000 woningen veel te veel. Daarmee komt de leefbaarheid van de omliggende wijken onder druk te staan. Wij willen de openbare ruimte beter beschermen." Voor de PvdA is een heikel punt het aantal sociale woningen dat gebouwd gaat worden. Isik: "Wij vinden dat er 40% of meer van de nieuwe woningen in de sociale sector moeten komen. Zeker gelet op het feit dat in bijvoorbeeld Overvecht veel sociale woningen verdwijnen." Isik is verder boos dat de gemeente slecht luistert naar de bewoners. Zo willen de Rivierenwijkers geen bruggen over het Merwedekanaal. De gemeente wil er vijf. Isik: "Wij vinden ťťn brug meer dan voldoende."

Ook Student & Starter is kritisch hij over het aantal bruggen, volgens Homan zijn twee nieuwe bruggen in plaats van vijf, meer dan voldoende. Homan: "Die extra bruggen zijn alleen noodzakelijk om recreatieve wandelroutes mogelijk te maken. Ik hou erg van wandelen, maar het is overdreven om alleen daarvoor bruggen aan te leggen." VVD-er Te Hoonte sluit zich daarbij aan, net als Jantine Zwinkels van het CDA: "Wij vinden eigenlijk dat er nul bruggen moeten komen, maar we kunnen leven met ťťn brug. Sommige bruggen zijn echt overbodig, zoals die bij de Heycopstraat. Uit studies blijkt dat deze brug helemaal niets toevoegt aan de bereikbaarheid van het gebied."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -