Kathedrale Koor Utrecht vreest voor voortbestaan

© RTV Utrecht / Anne-Marie Verhagen
UTRECHT - Muziekstukken instuderen van Bach en zingen als engeltjes. Het Kathedrale Koor Utrecht doet dit met liefde maar vreest voor het einde van het koor. Volgens hen zijn er flinke bezuinigingen van het parochiebestuur eind volgend jaar. Dan is er geen geld meer om basisschoolkinderen op te leiden en voor de oudere koorleden blijven er veel minder lesuren over. "Ons voortbestaan is in gevaar."
"Ik kan niet in hun portemonnee kijken, maar ik vind het wel ongelofelijk dat in de kathedraal in Utrecht geen Kathedrale Koor meer zou zijn", zegt Magdaleen Ridder, voorzitter bestuur KKU. "Het koor vierde vorig jaar het 150-jarige bestaan. Dan heb je ook echt iets in stand te houden."

STAP ACHTERUIT

De dirigent Gerard Beemster die nu twaalf uur in de week lesgeeft, gaat in december 2020 met pensioen. "We hoopten dat er een nieuwe dirigent gezocht zou worden maar dat is niet het geval." Het parochiebestuur waar de Sint-Catharinakathedraal onder valt, besluit geen geld meer beschikbaar te stellen voor een dirigent die twaalf uur lesgeeft maar vier en een half uur. Het parochiebestuur was vandaag niet bereikbaar voor de redactie.
In het Kathedrale Koor zingen veertig middelbare scholieren en volwassenen. Zij zullen een stap achteruit moeten doen, als ze van twaalf uur naar vier en een half uur les gaan. Volgens Ridders heeft dat grote gevolgen voor de kwaliteit van het Koor. "Als je veel oefent wordt de zang beter en wij zingen grote werken van grote componisten. Die zijn heel ingewikkeld. Met zo weinig tijd moeten we terug naar eenvoudige muziekstukken."

KINDEREN OPLEIDEN

Het Kathadrale Koor is nauw verweven met de Kathedrale Koorschool, een basisschool waar leerlingen onder meer muziekles en koorrepetities hebben. Die koorrepetities krijgen groep 7 en 8 van het koor, op hun eigen school en soms in de kerk. Ook door die repetities wordt een streep gezet.
"Er is geen geld meer om de kinderen op te leiden", zegt Ridder. "We vinden het heel treurig. Die kinderen komen hier in aanraking met klassieke muziek en beleven daar heel veel plezier aan."
De basisschoolkinderen kregen vandaag te horen wat er vanaf december 2020 gaat gebeuren. Of beter gezegd: wat er niet meer gaat gebeuren. "Mensen schrikken en vinden het erg. Het viel ons op dat er veel ontzettend graag willen meedenken. Ze zijn heel erg gemotiveerd om te denken aan oplossingen. Boos zijn levert je niet veel op."

OPROEP HULP

Ridder geeft niet op en wil graag door met het zangkoor. Ze wacht af hoe het straks met minder lesuren gaat. "De zangers hebben het laatste woord. Zij moeten zeggen of ze het nog leuk vinden ja of nee. Als ze zeggen: dan is de lol eraf, dan stoppen we ermee."
Het koor roept hulp op, zodat ze door kunnen gaan. "Wij hopen dat mensen ons komen steunen. Ze kunnen met goede ideeën komen of ons in contact brengen met sponsors. Dat mensen tegen elkaar zeggen: dit is doodzonde kunnen we dit nou niet met zijn allen voorkomen?"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.