RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Foto's van blinden en slechtzienden tentoongesteld in Zeist

ZEIST - Ziende, slechtziende en blinde leerlingen werkten samen aan het fotoproject Seeing the Unseen. Daarvoor werd op een specifieke manier gefotografeerd waardoor blinden en slechtzienden ook foto's kunnen maken. Die foto's worden nu tentoongesteld in Hotel Figi in Zeist.

De techniek is door fotograag Anja Ligtenberg naar Nederland gehaald. Zij werkte en woonde in New York en kwam daar in aanraking met deze manier van werken. Het heet de 'schilderen met licht' methode, waarbij er in het donker gefotografeerd wordt en het licht wordt gecreŽerd door middel van zaklampen.

REGIE
Voor het project werden leerlingen van Bartimťus VSO en Stichtse Vrije School uit Zeist aan elkaar gekoppeld. De blind en slechtziende leerlingen hadden de complete regie over de foto's en werden daarbij begeleid door zienden.

Op de foto van de blinde Roos staat ze zelf afgebeeld, compleet in skitenue met stokken en al. Door de compositie van de foto lijkt het niet alsof ze zelf van de berg af roetsjt, maar in werkelijkheid staat ze op houten blokken met daaroverheen wc papier en witte doeken. "Ik heb het zelf bedacht want ik wil met deze foto late zien dat blinden en slechtzienden ook kunnen skiŽn. Ik ski zelf namelijk ook. Er gaat dan iemand achter mij aan die zegt dat ik een bocht naar links of naar rechts moet maken."

Als regisseur van de foto heeft ze over alles nagedacht. En na elke foto werd tot in de details verteld wat er precies te zien was. Zo kon Roos bepalen of er een aanpassing gedaan moest worden. Het eindresultaat hangt in de tentoonstelling.

PERSOONLIJK
Ligtenberg is erg tevreden over de foto's van de leerlingen. "Ik vind dat de jongeren echt hele mooie foto's hebben gemaakt. Het zijn heel persoonlijke verhalen verbeeld in mooie platen." Ligtenberg hoopte ook op persoonlijk werk. "Wat mooi is om te zien is dat door de techniek die we gebruiken, zienden en slechtzienden hetzelfde zijn. Daardoor is iedereen gelijk."

De tentoonstelling is nog tot 6 februari te zien.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -