RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Kritisch inspectierapport over Utrechtse school openbaar, wethouder wil snel actie zien

UTRECHT - Lessen die kwalitatief ernstig tekortschieten, fysiek geweld en vernielingen, ouders die zich niet gehoord voelen en docenten die spreken van een angstcultuur. De onderwijsinspectie oordeelt hard over de Utrechtse School voor Persoonlijk Onderwijs. Wethouder Anke Klein wil snel verbeteringen zien bij de school.

Dat de inspectie vindt dat de school aan de Weerdsingel onder de maat presteert, bleek afgelopen najaar al toen de School voor Persoonlijk Onderwijs (SvPO) als 'zeer zwak' werd bestempeld. Maar de details uit het inspectierapport bleven in eerste instantie geheim. De school probeerde de openbaarmaking van het rapport tegen te houden door naar de rechter te stappen. Zonder resultaat na goedkeuring door de rechter werd het rapport vrijdag toch gepubliceerd.

ERNSTIGE SIGNALEN
De inspectie nam een kijkje op de school na 'aanhoudend ernstige signalen van diverse kanten over de kwaliteit van het onderwijs'. Omdat het gaat om een nieuwe school, zijn er nog geen examenresultaten. Het onderzoek richtte zich vooral op de kwaliteit van de lessen, begeleiding en ondersteuning van leerlingen en veiligheid.

In totaal kwamen inspecteurs drie keer naar de school. Ze bezochten lessen, maar voerden ook gesprekken met leerlingen, docenten, ouders, de schoolleiding en bestuurders. Maar wat de inspecteurs daar zagen, beviel ze niet. "In te veel lessen is het onrustig en wordt er te weinig geleerd", staat onder meer in het rapport.

TEKORTKOMINGEN
Volgens de inspectie schiet de kwaliteit van de lessen ernstig tekort. Ouders die daarover klagen worden genegeerd, of hun kritiek wordt ontkend of gebagatelliseerd, schrijft de inspectie. Hetzelfde geldt voor verbetersuggesties van docenten. Een aantal van hen zou zelfs een angstcultuur ervaren.

Uit het rapport blijkt dat een aantal leerlingen gedragsproblemen heeft, maar dat het docententeam deze kinderen niet goed aankan. Er zou sprake zijn van geweld, vernielingen, provoceren en pestgedrag. Volgens de inspectie zijn er veel incidenten en ontbreekt het aan adequaat optreden. Zowel op het gebied van preventie als bij het afhandelen van incidenten.

Wethouder Anke Klein noemt het rapport van de inspectie op Twitter "niet mals". Ze zegt dat het schoolbestuur snel werk moet maken van kwaliteitsverbetering. "We willen dat in Utrecht alle kinderen goed onderwijs krijgen."

SCHOOL WEERSPREEKT KRITIEK
Volgens de school heeft de inspectie alleen gesproken met ouders die een klacht hadden ingediend. Daarnaast zouden de docenten die zich negatief uitlieten, dat gedaan hebben omdat ze verbolgen waren dat hun contract niet verlengd werd, zegt de school. Het schoolbestuur noemt het rapport verder "subjectief". Ook zouden enkele negatieve conclusies gebaseerd zijn op misverstanden.

De school zegt verder verschillende aanpassingen te hebben doorgevoerd en verwacht eind dit schooljaar een voldoende te krijgen bij de beoordeling van de inspectie.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -