Tweede Kamercommissie eist via rechter dat alFitrah inzicht geeft in financiering

UTRECHT - De Tweede Kamercommissie die onderzoek doet naar de financiering van moskeeën in Nederland, sleept het bestuur van de alFitrah-moskee voor de rechter. Dat meldt het AD. De enquêtecommissie wil voor hun onderzoek stukken inzien die het moskeebestuur niet zegt te kunnen geven.
Het kort geding hierover dient komende donderdag. Commissievoorzitter Michel Rog (CDA) zegt tegen de krant dat hij nog weinig kwijt wil over het lopende onderzoek. Wel bevestigt het Kamerlid dat het bestuur van alFitrah het enige moskeebestuur is dat voor de rechter wordt gedaagd.

ALFITRAH

Anis Boumanjal, de advocaat van alFitrah, zegt tegen RTV Utrecht dat het bestuur de gevraagde stukken niet kan geven omdat ze er simpelweg niet meer zijn. De FIOD heeft volgens hem bij een inval in 2016 alle beschikbare documenten meegenomen.
Boumanjal heeft de FIOD gevraagd om de stukken terug te geven, maar dat is niet gebeurd. "De stukken zitten dus nog bij de overheid, maar dan niet op dezelfde 'afdeling'. Ik zou zeggen: loop wat trappen omhoog en neem de tweede deur links en vraag of ze daar de stukken hebben. Maar wij hebben ze in elk geval niet."
De advocaat zegt dat hij dit ook zo aan de enquêtecommissie heeft uitgelegd toen ze om de stukken vroegen. "Ik had gehoopt dat er daarna even een overlegmoment was ingepland om te bespreken welke documenten we wel konden geven en welke niet. Maar ze gingen er gelijk met gestrekt been in," doelt hij op het kort geding.

COMMISSIE

Het kabinet besloot eerder tot een korte parlementaire enquête naar de financiering van moskeeën in Nederland na onderzoek van NRC en Nieuwsuur. Uit dat onderzoek bleek dat verschillende moskeeën worden gefinancierd door islamitische organisaties uit 'onvrije landen' zoals Saudi-Arabië.
AlFitrah ligt al langer onder vuur. Onderzoekers van het Verwey-Jonker Instituut schreven onder meer dat alFitrah kenmerken van een sekte heeft, door het gesloten karakter, het zelfbeeld van rechtschapenheid en de sterke hiërarchie.
Volgens de onderzoekers zet de moskee niet actief aan tot radicalisering of geweld, maar kan het gedachtegoed daar wel een voedingsbodem voor zijn. Het moskeebestuur had vervolgens scherpe kritiek op het rapport en noemde het "nietig en corrupt".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.