Viooltalenten strijden tijdens concours in Utrecht: 'Vergelijkbaar met topsport'

© Foppe Schut
UTRECHT - De komende drie weken wordt Utrecht overspoeld met de beste violisten van het land. Ze strijden tegen elkaar tijdens het Nederlands Vioolconcours, de belangrijkste wedstrijd van het jaar.
De deelnemers zijn opgedeeld in verschillende leeftijdscategorieën. Ze laten één voor één zien hoe goed ze viool kunnen spelen. Een jury bepaalt wie er naar de volgende ronde mag en wie uiteindelijk wint.

WEDSTRIJD

Dit weekend waren de eerste optredens. In het conservatorium waren de voorrondes voor deelnemers van 14 t/m 17 jaar. Voor de 15-jarige Magali Duindam was het haar eerste vioolwedstrijd. "Ik vind het best eng dat mensen je gaan jureren."
Magali heeft zich maanden voorbereid op het concours. Ze speelt al tien jaar viool en oefent elke dag. "Minimaal 2 uur per dag, dus 14 uur per week. En eigenlijk is dat nog weinig." Toch gaat het Magali niet om het winnen. "Het gaat mij echt om de ervaring en de stappen die ik vooruit ben gegaan."
Magali Duindam doet mee aan het Nederlands Vioolconcours

NEDERLANDS KAMPIOEN

Volgens Aart-Jan van de Pol, de directeur van het concours, is de wedstrijd een soort NK Vioolspelen. "De vergelijking met topsport is niet zo heel gek", legt Van de Pol uit. "De deelnemers bereiden zich net zo goed voor."
De jury beoordeelt hoe technisch en muzikaal de deelnemers zijn. "Daarnaast wordt er geluisterd hoe de violisten de muziek interpreteren", legt Van de Pol uit. "Ze moeten zelfs een stuk improviseren."
De wedstrijden duren nog een aantal weken. De finale van het Nederlands Vioolconcours is op 1 februari. De optredens worden op verschillende locaties in Utrecht gegeven, zoals Podium Hoge Woerd, TivoliVredenburg en het Bartholomeus Gasthuis. De wedstrijden zijn ook toegankelijk voor publiek.
Deelnemers in verschillende leeftijdscategorieën nemen het tegen elkaar op.
Deelnemers in verschillende leeftijdscategorieën nemen het tegen elkaar op. © Foppe Schut

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.