RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Viooltalenten strijden tijdens concours in Utrecht: 'Vergelijkbaar met topsport'

1/3
UTRECHT - De komende drie weken wordt Utrecht overspoeld met de beste violisten van het land. Ze strijden tegen elkaar tijdens het Nederlands Vioolconcours, de belangrijkste wedstrijd van het jaar.

De deelnemers zijn opgedeeld in verschillende leeftijdscategorieŽn. Ze laten ťťn voor ťťn zien hoe goed ze viool kunnen spelen. Een jury bepaalt wie er naar de volgende ronde mag en wie uiteindelijk wint.

WEDSTRIJD
Dit weekend waren de eerste optredens. In het conservatorium waren de voorrondes voor deelnemers van 14 t/m 17 jaar. Voor de 15-jarige Magali Duindam was het haar eerste vioolwedstrijd. "Ik vind het best eng dat mensen je gaan jureren."

Magali heeft zich maanden voorbereid op het concours. Ze speelt al tien jaar viool en oefent elke dag. "Minimaal 2 uur per dag, dus 14 uur per week. En eigenlijk is dat nog weinig." Toch gaat het Magali niet om het winnen. "Het gaat mij echt om de ervaring en de stappen die ik vooruit ben gegaan."

Magali Duindam doet mee aan het Nederlands Vioolconcours


NEDERLANDS KAMPIOEN
Volgens Aart-Jan van de Pol, de directeur van het concours, is de wedstrijd een soort NK Vioolspelen. "De vergelijking met topsport is niet zo heel gek", legt Van de Pol uit. "De deelnemers bereiden zich net zo goed voor."

De jury beoordeelt hoe technisch en muzikaal de deelnemers zijn. "Daarnaast wordt er geluisterd hoe de violisten de muziek interpreteren", legt Van de Pol uit. "Ze moeten zelfs een stuk improviseren."

De wedstrijden duren nog een aantal weken. De finale van het Nederlands Vioolconcours is op 1 februari. De optredens worden op verschillende locaties in Utrecht gegeven, zoals Podium Hoge Woerd, TivoliVredenburg en het Bartholomeus Gasthuis. De wedstrijden zijn ook toegankelijk voor publiek.

 Deelnemers in verschillende leeftijdscategorieŽn nemen het tegen elkaar op. Deelnemers in verschillende leeftijdscategorieŽn nemen het tegen elkaar op. | Foto: Foppe Schut


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -