RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

En toen waren er nog maar zes: opnieuw minder sterrenrestaurants in Utrecht

PROVINCIE UTRECHT - Er zijn opnieuw minder sterrenrestaurants in de provincie Utrecht. Dat bleek vanmiddag tijdens de uitreiking van de Michelinsterren in Amsterdam.

Geen enkel restaurant in de provincie kreeg er dit jaar een ster bij. Door het sluiten van restaurant Blok's in Amersfoort en de overname van Kasteel Heemstede in Houten zijn daarnaast twee Utrechtse restaurants hun ster kwijtgeraakt en komt het totale aantal sterrenrestaurants in deze regio uit op zes.

Het gaat om restaurant Voltaire in Leersum, 't Amsterdammertje en Tante Koosje in Loenen aan de Vecht, La Provence in Driebergen-Rijsenburg, De Burgemeester in Linschoten en De Nederlanden in Vreeland. Zij hebben allemaal één ster.
Bandenfabrikant Michelin gaf in 1900 voor het eerst een gids uit om chauffeurs te wijzen op goede restaurants. Rond 1926 werd voor het eerst een ster geïntroduceerd. Later volgden ook de tweede en derde ster. Inmiddels wordt Michelin beschouwd als een autoriteit op het gebied van lekker eten. De sterren geven "uitzonderlijke kwaliteit" aan. Eén ster staat voor een uitstekende keuken in zijn categorie. Twee sterren is voor "een verfijnde keuken die een omweg waard is". De drie sterren worden toegekend voor "een uitzonderlijke keuken die een reis waard is".
Blok's Restaurant sloot in december de deuren en leverde de ster in. Eigenaren Marco en Ingeborgh Blok starten op dezelfde locatie een nieuw restaurant, genaamd MEI.

Kasteel Heemstede in Houten werd afgelopen zomer verkocht door André van Doorn. Ondernemer Frans den Boer heeft de zaak overgenomen. Ollie Schuiling wordt de nieuwe chef-kok. Het kasteel wordt nu nog verbouwd en gaat later dit jaar open.

SOMMELIER AWARD
Koen van der Plas van Kasteel Heemstede in Houten viel vandaag persoonlijk in de prijzen. Hij won de sommelier award. Volgens de jury is Van der Plas een man die graag contrasten opzoekt.

Ook doet hij veel met Nederlandse wijnen. "Met ieder jaar groeien ze enorm. Dat is echt iets om in de gaten te houden. Iedere chef wil met producten uit de regio werken, maar qua wijn kijken we vaak nog ver weg. Je hoeft niet altijd de wijn van ver te halen."

MICHELINGIDS
In totaal is Nederland na vandaag acht restaurants met één ster rijker. Opvallend: zeven van de acht nieuwe sterren gingen naar restaurants in Limburg en Brabant.

Het aantal tweesterren- en driesterrenrestaurants bleef gelijk, werd vanmorgen bekendgemaakt in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Na het sluiten van De Leest in Vaassen hebben alleen De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in Kruiningen nog de driesterrenstatus.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -