Utrechtse drugsfamilie veroordeeld, hoofdverdachte krijgt jaar celstraf

© RTV Utrecht
UTRECHT - Een Utrechtse apotheker die de spil was in een drugsorganisatie, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. Hij hield zich samen met een aantal familieleden bezig met de handel in hasj. Ook verduisterde hij medicijnen.
De 45-jarige Faghr A. runde met twee broers en hun vader een criminele organisatie. Apotheker Faghr was daarnaast de spil in het opzetten en uitbaten van hennepkwekerijen in Spanje. Zes anderen die elk een eigen rol hadden in of bij de drugsorganisatie, zijn veroordeeld tot voorwaardelijke gevangenisstraffen, taakstraffen en geldboetes.

VERDUISTERING

Naast het opzetten van een hennepkwekerij, het telen van wiet en het verkopen van drugs, heeft de hoofdverdachte zich ook schuldig gemaakt aan verduistering van medicijnen en de illegale verkoop daarvan. Daarnaast heeft hij een valse aangifte van een inbraak gedaan en zo geprobeerd om een verzekeraar op te lichten.
De zeven veroordeelden hebben volgens de rechter met het kweken van de hennep en de verkoop daarvan enkel gedacht aan eigen geldelijk gewin. Bovendien hebben zij geen oog gehad voor de maatschappelijke problemen die de handel in softdrugs met zich meebrengt, aldus de rechter.

DRUGSONDERZOEK

Het grote drugsonderzoek tegen de familie en drie medeverdachten heeft zeker vier jaar geduurd. De verdenkingen kwamen begin 2016 naar buiten na een massale politie-inval in eetcafé Salaam op de Kanaalstraat in Utrecht en in de huizen van de verdachten. Daar werden een aantal kilo's hasj en grote geldbedragen gevonden.
Dat er bijna vier jaar na de aanhoudingen pas een uitspraak komt, betekent dat de redelijke termijn van het strafproces fors is overschreden. Dat komt onder andere door het uitvoerige onderzoek dat nodig was. De rechtbank houdt bij het opleggen van de straf rekening met deze overschrijding. Naast de gevangenisstraf mag Faghr A. de komende twee jaar en 8 maanden niet aan het werk als apotheker.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.