RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Leven met vieze lucht: 'Het lijkt alsof er heel veel olifanten op je borst zitten'

1/3
UTRECHT - "Je bent zó benauwd dat medicijnen niet helpen. Ademen kost nóg meer moeite. Het lijkt alsof er heel veel olifanten op je borst zitten. Daar kom je niet meer uit, dus dan ben je heel erg ziek." Yvette Moerdijk uit Amersfoort is longpatiënt en moet bijna twee weken na de jaarwisseling nog altijd herstellen van de verontreinigde lucht als gevolg van het vuurwerk.

Astma heeft een grote weerslag op het leven van Yvette. Zelfs zo erg dat het interview met RTV Utrecht haar zeer veel energie kost. Na afloop vertelt ze dat ze de hele verdere dag nodig heeft om bij te komen. Maar ook de dagelijkse routine kost haar veel moeite.

"Als ik naar buiten ga en de luchtkwaliteit is niet goed, ben ik veel sneller benauwd en kortademig. Ik ben gewoon veel vatbaarder en ik kan veel minder. Ik gebruik een mondkapje dat de lucht zuivert, maar dat betekent niet ineens dat je schone lucht binnenkrijgt. Het is wel minder ingrijpend dan de vieze lucht die je anders inademt."

Voor de medicijninname gebruikt Yvette een vernevelaar. Dit is een apparaat waarmee patiënten medicijnen kunnen inhaleren. "Dat apparaat gebruik ik om de anderhalve uur en dan red ik het nét om de dag door te komen. Ik gebruik ook extra morfine voor de pijn."

'Het lijkt alsof er heel veel olifanten op je borst zitten'


SCHONE LUCHT AKKOORD
Vandaag tekenden 36 gemeenten, 9 provincies en het Rijk het Schone Lucht Akkoord. De partijen willen daarmee de luchtkwaliteit in Nederland verbeteren. Gemeenten en provincies hebben hierover afspraken gemaakt met Milieu-minister Stientje van Veldhoven. In onze provincie doen Utrecht en Yvette's woonplaats Amersfoort mee.

Vraag is vooral wat de stad voor Yvette en andere inwoners gaan doen om de luchtkwaliteit te verbeteren. "Neem bijvoorbeeld de bussen: wat mij betreft rijden die bij de eerstvolgende concessie of elektrisch of op waterstof", zegt verantwoordelijk wethouder Hans Buijtelaar.

Buijtelaar: "Daarnaast kijken we heel goed naar maatregelen zoals de autoluwe binnenstad, waar je het sluipverkeer eruit haalt en de distributie vergroent. Zo is Picnic hier begonnen, maar wat mij betreft wordt de distributie zo veel mogelijk elektrisch."

ONZICHTBAAR
Yvette is blij met het akkoord. "Het is goed dat er aandacht wordt besteed aan de invloed van luchtkwaliteit. Want het is natuurlijk letterlijk onzichtbaar. Wat het met mensen doet is ook onzichtbaar, al hoor je het bij mij een beetje. Er zijn zoveel gevolgen van vieze lucht waar je niet bij stilstaat. Voor veel mensen is bijvoorbeeld vuurwerk een avondje lol, terwijl ik drie maanden bezig ben om daar weer bovenop te komen."

Een vuurwerkshow op afstand ziet Yvette nog wel zitten, maar verder hoopt ze op een vuurwerkverbod. "Verder hoop ik ook dat er meer aandacht komt voor de gevolgen van vuurkorven en uitlaatgassen. Een eerste stap (met het Schone Lucht Akkoord, red.) is in ieder geval gezet en ik heb wel het idee dat iedereen welwillend is."

'Goed dat er aandacht wordt besteed aan de invloed van luchtkwaliteit'


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -