Geen ster voor Blok's Amersfoort, maar bouwen aan nieuw concept: 'Michelinster is welkom'

© Google Streetview
AMERSFOORT - Geen Michelinuitreiking voor Marco en Ingeborgh Blok uit Amersfoort vandaag. De twee stonden met hun oude restaurant Blok's al jaren in de bekende gids vermeld, maar zegden in oktober hun Michelinster op om een restaurant met een nieuw concept te starten. En een nieuwe Michelinster is straks ook daar meer dan welkom.
Eind december hadden ze de laatste bezoekers van Blok's en nu zitten ze middenin een grote verbouding van hun restaurant. Ingeborgh Blok heeft zin om weer opnieuw te beginnen met MEI, dat aan het einde van deze maand de deuren opent. "We gaan kijken of iedereen het nieuwe restaurant nog net zo leuk vindt als Blok's, en of we daar weer nieuwe waardering voor kunnen krijgen."

DRUK

Een waardering in de vorm van een Michelinster, daar tekent Blok wel voor. "Ja, zeker hoor. Als Michelin zegt dat wij weer in het gidsje passen, dan sta ik er graag in." Hoewel sommige restauranteigenaren een ster als teveel druk ervaren, is dat voor Blok en haar man niet aan de orde. "Wij doen wat wij leuk vinden en door dat te doen, kregen we een ster. Je kunt er dan druk op zetten maar je kunt er ook lekker van genieten en je niet laten leven door je gasten."
"Het is ons met Blok's overkomen en we hebben er ontzettend van genoten", vervolgt Blok. In het nieuwe restaurant wordt duurzamer en biologisch gekookt. Blok verwacht dat het niet lang duurt voor Michelin op de stoep staat. "We gaan in elk geval lekker genieten en mooi koken. Want minder koken dan onze chefs nu doen, kunnen ze niet."
Restauranteigenaren weten nooit van tevoren wanneer Michelin langskomt om de kwaliteit van het eten te testen. Inspecteurs bezoeken honderden restaurants door het hele jaar heen. Er wordt alleen gelet op de kwaliteit van het eten, niet op service of voorzieningen. In die laatste categorieën krijgen restaurants eventueel 'bestekjes' toegewezen, maar dat staat los van de te verdienen Michelinsterren.

PROVINCIE

Vanmorgen werden de Michelinsterren weer uitgereikt. Geen enkel restaurant in de provincie kreeg er dit jaar een ster bij. Door het sluiten van restaurant Blok's in Amersfoort en de overname van Kasteel Heemstede in Houten zijn daarnaast twee Utrechtse restaurants hun ster kwijtgeraakt en komt het totale aantal sterrenrestaurants in deze regio uit op zes.
Het gaat om restaurant Voltaire in Leersum, 't Amsterdammertje en Tante Koosje in Loenen aan de Vecht, La Provence in Driebergen-Rijsenburg, De Burgemeester in Linschoten en De Nederlanden in Vreeland. Zij hebben allemaal één ster.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.