Fivoor sleept minister voor de rechter: 'Je moet betalen voor de zorg die wij leveren'

© RTV Utrecht
DEN DOLDER - Forensisch psychiatrische klinieken eisen via de rechter meer geld voor de zorg die zij bieden aan patiënten die zijn veroordeeld voor strafbare feiten of ervan worden verdacht. Ook Fivoor in Den Dolder heeft zich hierbij aangesloten.
Vandaag is het kort geding tegen het ministerie van Veiligheid en Justitie in Den Haag. Al langer hebben de instellingen een meningsverschil over de tarieven in de forensisch psychiatrische zorg. Aan de onderhandelingstafel komen ze er niet uit en dus stappen ze naar de rechter. Volgens Sophie Koek, omgevingsmanager bij Fivoor in Den Dolder is dat helaas nodig. "Omdat wij vinden dat je fair moet betalen voor de zorg die wij leveren en dat daar goede tarieven tegenover moeten staan."

ZORG

De zorg zoals Fivoor die nu geeft zal anders worden. Koek vertelt dat ze met het huidige budget niet meer kunnen doen wat ze wel altijd hebben gedaan. Ze beschrijft een voorbeeld van een patiënt die bijvoorbeeld ook schulden heeft en ruzie met z'n familie. Normaal gesproken helpt Fivoor bij alles, maar dat kan eigenlijk niet meer. "Van de schuldhulpverlening zijn wij niet. Dat ligt eigenlijk bij andere instanties bijvoorbeeld bij de gemeente. Dat kunnen wij dan niet meer doen, want we kunnen in de uren minder doen dan we nu doen en dan kiezen we er echt voor om te gaan zitten op het risico en op de psychiatrische problematiek en niet allerlei randzaken, die het leven van de patiënt ook moeilijk maken."
Ook Michelle die sociotherapeut is bij Fivoor vindt dat het beter moet bij de instelling. Het is erg lastig om aan personeel te komen, waardoor ze vaak met veel invalkrachten werken. "Dat zijn dan diensten die belastend zijn omdat je toch invallers in je dienst hebt. Je hebt dan extra verantwoordelijkheid terwijl je die taken normaliter aan de vaste medewerkers zou geven en die taken kun je niet altijd uitbesteden aan de invallers, ook al zijn ze afgestudeerd."
Met z'n allen hier zijn we, omdat we met mensen willen werken en omdat we ze willen helpen en dat houdt ons hier gewoon toch op de been
Michelle, sociotherapeut bij Fivoor

GOED PERSONEEL

Het is lastig om goed personeel in dienst te nemen, omdat er te weinig mensen lijken te zijn die dit werk willen doen. En Fivoor in Den Dolder heeft een slechtere naam gekregen door de moord op Anne Faber. De moordenaar Michael P. was bij Fivoor in behandeling toen hij de moord pleegde. Veel fouten zijn er gemaakt. Fivoor werd extra in de gaten gehouden door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Inspectie Justitie en Veiligheid. Ook dat heeft invloed gehad op het vinden van goed personeel.
Koek: "Ze kiezen er liever voor om niet in de spotlight te werken en die keus snap ik ook wel, maar dat is nu niet meer aan de orde." Medewerkers die in die tijd bij Fivoor werkten vonden dat zelf ook soms lastig. Michelle: "Ik merkte in het begin wel, toen dit enorm in de media was en de journalisten hier in de bosjes lagen, dat er wel een paar weken zijn geweest dat ik zei dat ik in Utrecht werkte. Maar op een gegeven moment dacht ik waarom doe ik dit eigenlijk. En daarna ben ik daarmee gestopt, dat ik Den Dolder ook gewoon zeg. Want daar werk ik gewoon en daar ben ik trots op."

RECHTSZAAK

Via het kort geding op dinsdag hopen de forensisch psychiatrische instellingen dat de tarieven alsnog omhoog gaan en dat ze hun werk kunnen voortzetten. Inmiddels hebben acht instellingen zich aangesloten bij de zaak tegen minister Dekker van Rechtsbescherming. De medewerkers bij Fivoor hopen dat het gaat helpen.
Michelle: "We hebben heel veel goeie en lieve collega's hier waarmee we elke keer met elkaar in gesprek kunnen gaan en elkaar kunnen helpen herinneren waarom we in de zorg werken. Met z'n allen hier zijn we, omdat we met mensen willen werken en omdat we ze willen helpen en dat houdt ons hier gewoon toch op de been."
Om 09.00 uur dient de zaak bij de rechtbank in Den Haag. Of er meteen een uitspraak komt is de vraag.
Fivoor stapt naar de rechter

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.