Zeist beslist over miljoeneninvestering voor de wijk Vollenhove

© RTV Utrecht
ZEIST - De gemeenteraad van Zeist hakt vanavond de knoop door over de toekomst van de wijk Vollenhove. Sinds 2018 werkt de gemeente aan een plan om dit deel van Zeist aantrekkelijker te maken.
Als de raad instemt met 'Vollenhove Vooruit' wordt het een proces van de lange adem. Vijftien jaar lang krijgt de wijk prioriteit. De gemeente Zeist wil Vollenhove een impuls geven die zo'n drie miljoen euro gaat kosten. Zo moet bijvoorbeeld de criminaliteit dalen, moeten mensen betere zorg krijgen en wordt de buurt aardgasvrij.
L-FLAT
De skyline van Zeist wordt voor een groot deel bepaald door de L-Flat, een prominent gebouw in Vollenhove. Een bouwwerk dat met dertien verdiepingen en ongeveer 1500 bewoners nog altijd een van grootste flatgebouwen van europa is.
Het imago van de L-Flat is alleen niet al te best. Zo zijn er bewoners die met gemak spullen -groot en klein - vanaf de gallerij naar beneden gooien. Ook is er weleens een hennepkwekerij aangetroffen en vorig jaar nog deed de politie onderzoek naar illegale prostitutie.
Dat imago stoort Bert de Wit. Hij woont al meer dan dertig jaar in de flat en heeft zijn buurtje vooral de laatste jaren erg zien verbeteren. "Dat komt doordat er meer sloten zijn en er zijn camera's opgehangen, ook in de kelderboxen. Er is gewoon meer controle."
De L-Flat is voor de gemeente Zeist ook een aandachtpunt binnen het toekomstplan. Dit jaar staat er groot onderhoud gepland door woningcorporatie Woongoed Zeist en daar wil de gemeente gelijk een sociaal plan aan koppelen om problemen die 'achter de voordeur spelen' aan te pakken.

WETHOUDER FLUITMAN

Marcel Fluitman is de wijkwethouder van Zeist-Noord, waar Vollenhove onder valt. Hij vindt dat de wijk voor een uitdaging staat en meer aandacht verdient. "Hier wonen ongelofelijk veel mensen in de wijk met heel veel achtergronden, dat vraagt gewoon om veel aandacht. Ook zijn er mensen die het moeilijk vinden om mee te doen. Wat is nou mooier om te kijken hoe je die mensen erbij kunt betrekken om het ook hun wijk te laten zijn."

PEDAGOGENBUURT

Naast sociale uitdagingen zijn er ook meer praktische, die spelen vooral in de Pedagogenbuurt. De wijk is ook proeftuin om aardgasvrij te wonen. Bewoners en huiseigenaren kunnen daar zelf over meedenken.
Gert-Jan van Lochem is voorzitter van de bewonersvereniging en is enthousiast over het idee om de huizen van het gas af te krijgen. "Dat we hier een proef kunnen uitvoeren daar ben ik een voorstander van. Want het is overheidsbeleid en dan kun je ook het initiatief nemen en er controle over hebben."

VIJFTIEN JAAR

"Het zou mooi zijn als hier in 2035 heel veel gebeurt, er bedrijvigheid is, mensen door parken lopen. En iedereen zich thuis voelt", zegt Fluitman. Hij schetst zijn beeld van wat het plan moet gaan opleveren.
Van Lochem denkt dat een investering de wijk goed doet. "Hopelijk krijgen we het hier energieneutraal en dynamisch." Bert de Wit is het daarmee eens. "Eindelijk aandacht voor de wijk die nodig is want er is jarenlang weinig aan gedaan. En nu is die mogelijkheid er wel en dat is heel prettig."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.