RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Campagne over te veel verschillende hulpverleners in jeugdzorg: 'Ik heb er meer dan 120 gehad'

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Stichting Het Vergeten Kind vindt dat kwetsbare kinderen te vaak moeten wisselen van hulpverlener. De stichting is daarom met een petitie en een campagne gestart met als doel dat de jeugdzorg anders wordt georganiseerd.

Het Vergeten Kind haalt in de campagne 'Voor ieder kind een liefdevol thuis met vertrouwde gezichten' voorbeelden aan van kinderen die veertig tot honderdtwintig verschillende hulpverleners hebben gezien.UIT HUIS GEPLAATST

Vooral kinderen die uit huis worden geplaatst krijgen te maken met een groot aantal hulpverleners, zegt directeur van de stichting Margot Ende-Van den Broek. "Die hebben gemiddeld 65 verschillende hulpverleners gezien. Dat betekent dat ze aan 65 verschillende hulpverleners hun verhaal hebben moeten doen."

De stichting deed onderzoek naar wat kinderen zelf van het grote aantal verschillende gezichten vinden. Driekwart gaf daarbij aan dat ze te vaak hun levensverhaal moeten vertellen. Daardoor voelen ze zich vaak niet begrepen en herbeleven ze onnodig nare herinneringen. Ook vinden ze het moeilijk om nieuwe hulpverleners te vertrouwen.

Dat kinderen zoveel verschillende hulpverleners zien, heeft volgens Ende-Van den Broek verschillende oorzaken. "Een daarvan is dat uithuisgeplaatste kinderen heel vaak worden doorverplaatst, dat gebeurt gemiddeld zes keer. Daarnaast is er in de jeugdzorg ook een heel hoge werkdruk, waardoor er veel ziekteverzuim en een hoog verloop is."

COMPLEX

Het onderwerp is complex, zegt de directeur. Daardoor zijn er geen snelle oplossingen. "Maar we moeten in ieder geval regelen dat we stoppen met het zo vaak doorverhuizen van kinderen. Ook moeten we hulpverleners de ruimte geven om hun werk te kunnen doen."

De petitie kan nog tot 13 februari worden getekend. Daarna gaat de stichting de petitie aanbieden aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.

Margot Ende-Van den Broek op Radio M Utrecht: "Het gemiddelde is 65 hulpverleners"


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -