RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Mysterieuze knal ook gemeten door KNMI, maar niemand weet wat het is

UTRECHT - Wat was die enorme knal die afgelopen nacht in grote delen van Utrecht is gehoord? Was het een plofkraak, vuurwerk of misschien een vliegtuig? De "enorme dreun" werd van Utrecht tot zelfs in Zeist, Driebergen, Amersfoort en Soest gehoord. Het KNMI zegt tegen RTV Utrecht dat er inderdaad iets is geregistreerd om 23.46 uur.

"Het was lager dan vuurwerk", zegt bijvoorbeeld Iris uit het centrum van Utrecht, die "wel wat gewend is, qua vuurwerk, de laatste weken". Het was volgens haar een "lage doffe knal". Astrid, ook uit Utrecht, zegt dat "de dubbele beglazing in het huis stond te trillen."

Op social media duurde het niet lang voordat de eerste getuigen zich meldden. Volgens @Chathippo klonk het "net zoals de plofkraak destijds op het Smaragdplein" in Utrecht en was de dreun ook "letterlijk te voelen in Lunetten".

Anderen wezen op Twitter al snel op een melding op de Waterlinieweg. Daar was rond dezelfde tijd volgens de politie "een stremming", maar woordvoerder Hilde Bakker kon die vanochtend niet in verband brengen met een mogelijke knal. Wel zijn er volgens haar meldingen binnengekomen van mensen die de knal gehoord hebben. Zo gauw ze meer weet horen we het op Twitter.

Zou het dan een ontploffing geweest kunnen zijn? Rond 23.45 uur rukte de brandweer wel uit voor een buitenbrand in Het Zand, maar woordvoerder Liselotte Mackloet zegt dat het daar ging om een klein brandje in een heg.

LUCHTMACHT
Een vliegtuig dan? Volgens de Koninklijke Luchtmacht waren zij "het in ieder geval niet". Overste Sydney Plankman zag op de radarbeelden op dat moment boven Utrecht alleen "civiele luchtvoertuigen". De straaljagers stonden op dat moment op de grond. Bovendien mogen ze boven land niet zo maar door de geluidsbarrière. Als dat wel gebeurt - in het geval van een onderschepping van een vijandelijk vliegtuig, bijvoorbeeld - dan wordt dat gemeld.


KNMI
Op Twitter werd ook de suggestie gedaan dat het een meteoriet zou kunnen zijn. Of misschien zelfs een aardbeving? Bij het KNMI sluiten ze dat vooralsnog uit. Seismologen hebben in ieder geval niets gezien in de metingen. Wel zegt het instituut dat er om 23.46 uur een "infrageluid (een knal) is geregistreerd op onze meetapparatuur in De Bilt vanuit het zuidwesten. Wij kunnen aan het signaal niet zien wat de bron is geweest."

Het KNMI registreert regelmatig zogenoemde "infrageluid-gebeurtenissen", maar ze worden lang niet altijd door mensen waargenomen. De knal van gisteren was blijkbaar groot genoeg. Mogelijke bronnen van infrageluid zijn volgens het KNMI onder andere meteoren, explosies en vliegtuigen die door de geluidsbarrière gaan. Maar wat het gisteren was valt nu nog altijd niet te zeggen.


Ook de gemeente Utrecht weet van niks en verwijst na vragen op Twitter weer naar de berichtgeving van RTV Utrecht. Weet jij wat de oorzaak van de knal zou kunnen zijn? Laat het ons weten!


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -