RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Nieuwegein in de Tweede Wereldoorlog: 'Dit boek moet er komen'


NIEUWEGEIN - Een boek over de Tweede Wereldoorlog in Nieuwegein moet er volgens Renée Blom écht komen. "Er zijn wel boeken van de oorlog met verhalen uit de dorpen Juphaas en Vreeswijk. Maar we zijn nu één, we zijn nu Nieuwegein", zegt schrijfster Blom. Dit jaar, het jaar dat Nederland 75 jaar vrijheid viert, moet het boek verschijnen. Volgend jaar bestaat Nieuwegein 50 jaar en dat is volgens Blom ook een mooie gelegenheid om een boek te hebben over de oorlogsgeschiedenis van de stad.

Haar nieuwsgierigheid naar de oorlog begon bij haar moeder. Zij maakte de oorlog mee, maar sprak er nooit over. Blom: "Ik wist maar een heel klein beetje en als kind maakte ik daar de meest afschuwelijke verhalen van, dus had ik er ook nachtmerries van. Mijn moeder was erg getraumatiseerd door de oorlog, maar ze wilde er aan het eind van haar leven wel over praten. Daardoor kwam ik van mijn nachtmerries af. En het is opgeschreven, waardoor het voor haar gevoel maar ook voor mijn gevoel niet allemaal voor niks is geweest."

FOTO'S
Na het verschijnen van het boek over haar moeder is de Nieuwegeinse oud-wethouder Renée Blom gestart met het schrijven van een boek over Nieuwegein in de oorlog. En ze krijgt uit het hele land van mensen verhalen en spullen aangeleverd. Op haar tafel in de woonkamer liggen foto's, voedselbonnen, dagboeken, krantenartikelen en andere documenten uit de Tweede Wereldoorlog. In het boek wil ze ook veel beeldmateriaal gaan verwerken.

 Drilleveld in de oorlog. Drilleveld in de oorlog. | Foto: Collectie Historische Kring Nieuwegein

Op de tafel ligt ook een foto van militairen en een barak. Blom vertelt: "Wat misschien heel veel mensen niet weten, is dat bij het Drilleveld in Nieuwegein barakken hebben gestaan waar militairen verbleven. Als ik daar zou wonen dan zou ik het toch wel heel bijzonder vinden om die foto's te zien en te weten 'hier hebben militairen rondgelopen om te zorgen dat de vijand weer verdween'."

KLEINE VORMEN VAN VERZET
Het boek zit vol met verhalen van mensen die tijdens de oorlog in Nieuwegein woonden. "Het gaat mij vooral om de persoonlijke verhalen. Daarmee doe je mensen recht die het meegemaakt hebben", zegt Blom. Omdat de mensen die de oorlog hebben meegemaakt steeds ouder worden en er steeds minder mensen zijn die de oorlog hebben meegemaakt, vindt Blom het belangrijk dat het boek er komt. "We moeten de verhalen opschrijven en zorgen dat ze toegankelijk gemaakt worden. Want het is echt bijzonder dat wij in een land leven waarin we vrij zijn. En het is heel dramatisch als mensen moeten vluchten voor de oorlog. Door dit boek kunnen mensen leren dat dit heel dicht bij huis gebeurd is."

 Drie jonge vrouwen uit Vreeswijk bij de Beatrixsluis. Drie jonge vrouwen uit Vreeswijk bij de Beatrixsluis. | Foto: Collectie familie Van den Berg

In het boek staat ook het verhaal van drie jonge vrouwen uit Vreeswijk die bij de Beatrixsluis liepen tijdens de bezetting. Zij vonden een vat teer en een bokkepoot, een stuk gereedschap. "Wij gingen naar de lichtgrijze muur en één van ons lag op de uitkijk. We schreven letters van wel vijftig centimeter hoog. 'Leve Wilhelmina'. We ruilden, zodat ieder van ons aan z'n trekken kwam. Drie weken heeft de tekst er gestaan."

Deze verhalen grijpen Blom aan. "Dat er hier in Nieuwegein, in Juphaas en Vreeswijk, zoveel mensen zijn geweest die een bijdrage hebben geleverd aan het feit dat wij hier in vrijheid leven. En ik wil laten zien dat ook het kleine verzet er toedoet."

NEPUNIFORMEN
Renée Blom gaat bij mensen langs die bijzondere spullen hebben uit de oorlogstijd. Zo was ze vorige week bij een man op bezoek die spullen heeft van verzetsstrijder Bas Schouten. Hij was zoon van een kleermaker. "De Duitsers kwamen bij de kleermaker om uniformen te laten maken. Hij hield dan emblemen achter om voor verzetsmensen Duitse uniformen te maken. Een aantal van die emblemen heeft hij nog en daar heb ik foto's van gemaakt voor in het boek. Ik vind het wel heel mooi dat dit bewaard is gebleven", vertelt Blom.

Het boek wordt 144 pagina's dik. Tot het eind van de week kunnen mensen Renée Blom nog steunen via een crowdfundingsactie . Op 7 mei komt het boek uit.

Crowdfunding voor boek over Nieuwegein in de oorlog


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -