RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Tuinhuis voor stervende mensen is nodig: 'Zij snakken ook naar een streepje zon'

1/2
AMERONGEN - Hospice De Wingerd in Amerongen wil graag een tuinhuis bouwen waar mensen hun laatste dagen kunnen doorbrengen. Ernstig zieke mensen kunnen nu soms amper naar buiten, terwijl ze dat wel zouden willen.

Nabestaanden zetten zich in voor een tuinhuis


"Veel glas, veel licht en binnen warme, gezellige spullen. Daar hebben stervende mensen behoefte aan", zegt Joke Bruggeman. Ze staat in de tuin van hospice De Wingerd in Amerongen, terwijl ze fantaseert over hoe het tuinhuis eruit moet gaan zien.

Want een tuinhuis moet er komen, vindt Joke. Ze heeft in amper een jaar tijd twee geliefden verloren en weet hoe belangrijk zo'n plek als De Wingerd kan zijn. "De mensen zijn hier echt geweldig. Ze zijn zo lief voor ons geweest in die moeilijke periode".

Joke wilde altijd al graag eens wat terug doen voor de mensen van het hospice en nu is die mogelijkheid er. Ze zet zich inmiddels met hart en ziel in om sponsoren te vinden voor de bouw van een tuinhuis.

LAATSTE LEVENSFASE
Bij hospice De Wingerd in Amerongen komen jonge en oude mensen om hun laatste levensfase door te brengen. De meeste van hen zijn zo ziek, dat ze alleen nog maar kunnen liggen. Er is een terras in de tuin van het hospice, maar daar is weinig bescherming tegen regen en wind.

"Zij snakken ook naar een streepje zon, als het tuinhuis er komt kunnen ze met bed en al beschermd achter glas van de zon genieten. Dat is toch het mooiste dat je ze kunt geven tijdens hun laatste dagen", zegt Joke.

TUINHUIS
Harry Ferwerda zet zich ook in voor de komst van het nieuwe tuinhuis. Vorig jaar bracht hij veel tijd door in het hospice omdat zijn vrouw Jos haar laatste dagen er doorbracht.

Harry vertelt graag over alle goede zorg die hij en zijn vrouw hebben gehad. Hij is er echt dankbaar voor. Een tuinhuis zou helemaal fijn zijn geweest en ook hij heeft daarom inmiddels gedoneerd, zodat het er kan komen.

Joke zit aan het tafeltje in de kamer waar haar familie overleed. "Confronterend om hier te zijn. Op deze plek hebben we verdrietige, maar ook mooie momenten meegemaakt." Joke is blij dat ze zich nu in kan zetten voor het tuinhuis en is druk bezig met allerlei sponsoractiviteiten namens Stichting Vrienden van de Wingerd. "Ik heb er vertrouwen in", zegt ze glimlachend.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -