Onderhandelingen tussen Vijfheerenlanden en Niemans Beton opnieuw mislukt

© Privé-archief / RTV Utrecht
VIANEN - Een poging om een einde te maken aan de langstlopende rechtszaak van Nederland is vandaag opnieuw mislukt. De voormalige fabriek Niemans Beton claimt tientallen miljoenen van de gemeente Vijfheerenlanden. Bij het gerechtshof in Den Haag deden partijen een nieuwe poging om tot overeenstemming te komen. Maar de verschillen waren te groot.
De zaak draait rond een grondruil in de jaren zeventig. De gemeente Vianen en Niemans kwamen in 1971 overeen om elkaar stukken grond te leveren. Niemans kon zo zijn fabriek uitbreiden en een nieuw soort betonpaal produceren. De fabrikant leverde zijn grond wel aan de gemeente, maar die leverde niet aan Niemans.
Pas na een procedure bij de rechtbank werd een deel van de grond alsnog geleverd. Niemans leed schade, omdat hij marktaandeel verloor. Het bedrijf had een nieuwe methode bedacht voor de productie van de palen, die concurrenten vervolgens kopieerden, voordat Niemans er van kon profiteren.
© Privé-archief / RTV Utrecht

25 JAAR VOOR GERECHTSHOF

Sinds 1979 staan partijen voor diverse rechters, en sinds 25 jaar voor het Gerechtshof in Den Haag. De voorzitter van het Hof is al die tijd bij de zaak betrokken. Hij verzuchtte meermalen dat deze procedure uitzonderlijk lang is. De rechter deed vandaag meerdere malen ongebruikelijke dingen. Zo had hij aan een groep deskundigen gevraagd om een berekening te maken. Zowel de gemeente als Niemans wisten niet dat die berekening zou worden gepresenteerd.
De deskundigen begroten de schade op 43 miljoen euro. Dat zou de gemeente aan Niemans moeten betalen. Daar komen dan nog de kosten bij voor advocaten en andere deskundigen tijdens de rechtszaak. Niemans begroot die juridische kosten op minimaal 10 miljoen euro, waardoor de totale schade die de gemeente moet betalen op 53 miljoen euro zou uitkomen.
Vervolgens vroeg de voorzitter van het Hof aan de partijen om op de gang te overleggen om te kijken of ze het eens konden worden. Dat bleek niet het geval. Zowel de gemeente als de advocaten van Niemans namen geen genoegen met dat bedrag. Niemans wil dat de werkelijke schade vergoed wordt. Welke dat is, is niet helemaal duidelijk. De bedragen die genoemd werden varieerden van 72 miljoen tot een bedrag van bijna een half miljard. Daarbij dient aangetekend dat de advocaten van Niemans dat laatste bedrag ook volstrekt irreëel vinden.

SCHADEVERGOEDING

De gemeente wilde niet hoger gaan dan een bedrag van 39,5 miljoen euro, eventueel nog vermeerderd met de juridische kosten van Niemans. Toen bleek dat een schikking er vandaag opnieuw niet inzat deed de voorzitter van het Hof nog iets uitzonderlijks. Hij riep de oude heer Niemans naar voren. Die heeft door zijn leeftijd moeite om alles nog goed te verstaan.
De voorzitter richtte zich direct tot de oud-fabrikant om hem over te halen akkoord te gaan met het bod van de gemeente. De man pakte daarop letterlijk een kladje en liet zien dat zijn werkelijke schade veel hoger was, namelijk een bedrag van rond de 72 miljoen. Daarop sloot de voorzitter van het gerechtshof de zitting.
Partijen krijgen nu opnieuw de kans om een stuk in te dienen bij het gerechtshof. Die moet zich buigen over de laatste geschilpunten. Dat is ten eerste de rente. De schade is ontstaan in de jaren 70. De vraag is welke renteberekening je op de schade moet toepassen. Gaat dat om enkelvoudige rente, of samengestelde rente. Dat laatste is ook wel bekend als 'rente op rente'. En dan moet de rechter zich nog buigen over de vraag of de schade is ontstaan in 1976 of in 1979. Alleen al die vraag geeft een verschil in de schadevergoeding van 3 miljoen euro.
© Privé-archief / RTV Utrecht

GEMEENTE VIJFHEERENLANDEN

De advocaten van de gemeente benadrukten nogmaals dat de hele schadevergoeding betaald moet worden uit belastinggeld. Advocaat Rutten van de gemeente: "We zijn wel bereid te onderhandelen, maar bedragen van rond de 70 miljoen of meer, dat gaat echt niet gebeuren."
De advocaat van Niemans, Anna Galama, geeft op haar beurt aan dat Vianen destijds moedwillig de grond niet geleverd heeft en daar heel veel financieel voordeel uit gehaald heeft. ''Nu de gemeente de vruchten van zowel de ruilovereenkomst als de wanprestatie reeds lang geleden heeft geplukt en de vruchten daar ook in de toekomst van zal blijven plukken, wordt het hoog tijd dat er voor Niemans, voor zover mogelijk, gerechtigheid komt", aldus Galama.
Zij voegde er na afloop aan toe, dat wat haar betreft er dit jaar nog een einde komt aan de zaak die al 41 jaar onder de rechter is

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.