RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Flinke tekorten bij Dierenzorg Eemland: stichting wil reorganiseren om te overleven

SOEST - Stichting Dierenzorg Eemland gaat reorganiseren. Volgens interim-directeur Thijs Merks is dat nodig om ook in de toekomst te kunnen blijven bestaan. "Dierenzorg in heel Nederland staat onder druk", zegt Merks.

De stichting in Soest organiseert voor acht gemeenten de opvang en noodhulp voor dieren. De inkomsten komen uit donaties en bijdrages van gemeenten, maar al jaren komt er steeds minder geld binnen, terwijl de kosten wel stijgen.

"De afgelopen drie jaar hadden we een verlies van ongeveer een ton per jaar", vertelt Merks. Dat verlies kon tot nu toe worden opgevangen met reserves. Maar daar komt nu ook het einde van in zicht. En dus moet er wat gebeuren.

REORGANISEREN
Derks wil dat onder meer doen door de structurele kosten naar beneden te brengen. Bijvoorbeeld door medewerkers flexibeler in te zetten, de administratie te digitaliseren en efficiŽnter te werken.

Ook wil hij de mogelijkheid onderzoeken om de huidige locatie in Soest te verbouwen of zelfs helemaal nieuw te bouwen. Op die manier moet het gebouw beter voldoen aan de eisen van deze tijd ťn energiezuiniger worden. Het stichtingsbestuur is al met de gemeente in gesprek over nieuwbouwen of verbouwen. Het zal nog wel even duren voordat er ook daadwerkelijk gebouwd zal worden.

"Ons doel is om ervoor te zorgen dat we in de toekomst dieren nog beter kunnen opvangen en de beste zorg kunnen blijven leveren", zegt Merks. "Dat zal echter wel moet gebeuren met steeds minder inkomsten. We ontkomen er daarom niet aan om te reorganiseren en zetten alles in het werk om deze organisatie samen met onze medewerkers en vrijwilligers tot een succes te maken."
Stichting Dierenzorg Eemland is actief in de omgeving van Soest. Ze vangen bijvoorbeeld weggelopen katten op, maar rukken ook uit voor dieren in de natuur die in nood zijn. In Soest heeft de stichting twee opvanglocaties voor honden, katten, konijnen en vogels. Er werken tien medewerkers en meer dan honderdvijftig vrijwilligers, die jaarlijks duizenden dieren opvangen. OOK ELDERS PROBLEMEN
Stichting Dierenzorg Eemland is niet de enige opvangorganisatie die het financieel moeilijk heeft. In november liet de Vogelopvang Utrecht weten dat ze in zulk financieel zwaar weer zaten, dat ze tijdelijk de deuren moesten sluiten tijdens de wintermaanden.

Ook andere organisaties zien hun inkomsten teruglopen, terwijl de kosten stijgen. De Dierenbescherming zei eerder dat de problemen al jaren spelen en dat het geld dat organisaties als Stichting Dierenzorg Eemland krijgen van bijvoorbeeld gemeenten en provincies, niet kostendekkend is.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -