RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Eerste zitting in beladen moordzaak advocaat Derk Wiersum

UTRECHT/VIANEN - In de streng beveilgde rechtbank De Bunker in Amsterdam-Osdorp is vanmiddag een eerste inleidende zitting in de zaak tegen de 36-jarige GiŽrmo B. Hij wordt verdacht van het medeplegen van de moord op advocaat Derk Wiersum, die in september bij zijn huis in Amsterdam werd doodgeschoten.

De moord veroorzaakte een enorme schokgolf. Wiersum (44) was advocaat van kroongetuige Nabil B. in het grote liquidatieproces Marengo, waarin de onlangs opgepakte Ridouan T. hoofdverdachte is.

De zaak heeft behoorlijk wat Utrechtse links: kroongetuige B. is een Utrechter en Ridouan T. groeide op in Vianen. Een groot deel van zijn familie woont daar nog. Vorige maand werd zijn zus, die nog in Vianen woont, aangehouden.

Hoofdverdachte GiŽrmo B. woont wisselend in Almere en Amsterdam. Hij werd in het verleden in hoger beroep veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf voor gewelddadige woningovervallen in de Utrechtse plaatsen Tienhoven en Woudenberg. Bij die overvallen, die hij samen met een andere man pleegde in mei 2012, werden duizenden euro's buitgemaakt.

MOORD IN OPDRACHT

Met de opdracht voor de moord op Wiersum zou Ridouan T. het 'verraad' van kroongetuige Nabil B. hebben willen afstraffen. Met soortgelijke motieven zou hij in maart 2018 een huurmoordenaar op de broer van B. hebben afgestuurd. Die werd eveneens in koelen bloede vermoord. Voor de rechtszitting in Osdorp zijn daarom extra strenge veiligheidsmaatregelen genomen.

Op de aanklacht tegen GiŽrmo B. staat dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan "moord in vereniging", wat betekent dat hij volgens justitie de moord in samenwerking met anderen heeft gepleegd. Welke rol hij precies heeft gespeeld, is nog niet helemaal duidelijk en zal waarschijnlijk op de zitting worden opgehelderd. Het OM verdenkt hem in elk geval van het besturen van een vluchtwagen en van het observeren van het slachtoffer.

ONDERZOEK NOG IN VOLLE GANG

Het onderzoek de moord op Derk Wiersum is ondertussen nog in volle gang. Politie en OM werken eraan met een team van meer dan 100 mensen. De afgelopen maanden zijn naast GiŽrmo B. nog drie verdachten aangehouden. Onder hen is Anouar T. uit Maarssen, deze neef van topcrimineel Ridouan T. zit nog vast en zal later voor de rechter komen. Het is onbekend waar hij precies van wordt verdacht.

De twee andere aangehouden verdachten zijn inmiddels vrijgelaten. Zij zouden iets te maken hebben met een van de gestolen auto's die bij de moord op Wiersum zijn gebruikt.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -