Bewijs in moordzaak Wiersum stapelt zich op, OM noemt neef van Ridouan T. coördinator

De extra beveiligde rechtbank in Amsterdam Osdorp
De extra beveiligde rechtbank in Amsterdam Osdorp © RTV Utrecht
UTRECHT - Telefoongegevens, dna-sporen, tapgesprekken over de aankoop van wapens en appjes over de auto van het doelwit. Een selectie van het bewijs dat het OM vandaag openbaar maakt tegen Giërmo B, de Almeerder die verdacht wordt van het medeplegen van de moord op Derk Wiersum.
Giërmo B, bijgestaan door advocaat Tjalling van der Goot, is vandaag aanwezig bij de zaak. Ook zo'n beetje iedere misdaadverslaggever in Nederland is erbij aanwezig. Het geeft aan hoe hard de moord op Wiersum is aangekomen in Nederland.
Ten overstaan van de rechters en de pers ontkent B's advocaat dat zijn cliënt betrokken is bij de moord. Toch denkt het OM een goede zaak te hebben. In de streng beveiligde rechtbank in Amsterdam Osdorp wordt uiteengezet dat B. te linken is aan de Opel Combo die bij de liquidatie is gebruikt. Ook zou er een dna-spoor van hem zijn aangetroffen van een gestolen VW Transporter die bij de voorverkenning zou zijn gebruikt en uitgebrand werd teruggevonden in Voorburg.

BLOEDSPOREN

Er zijn bloedsporen van het slachtoffer gevonden op de auto, die na de moord is gevonden in Almere. Volgens het OM staat vast dat Giërmo B. die auto lang voor en na de moord op Wiersum gebruikte. Op het moment dat Opsporing Verzocht aandacht besteedt aan de vluchtauto, wil B. snel naar Suriname. Hij duikt direct onder bij een vriend en wordt kort daarna opgepakt op Schiphol.
Verder vindt het OM het opmerkelijk dat B. en zijn vrienden nauwelijks rond konden komen, maar ineens konden beschikken over veel geld. Zo is er met contant geld een auto van 15.000 euro gekocht en werd de reis naar Suriname ervan betaald. B. had bij zijn aanhouding 2.000 euro op zak en in een schoenendoos bij hem thuis in Almere werd ook veel geld gevonden.
En ook probeerde B. volgens het OM whatsapp-gesprekken over de levering vuurwapens en mogelijk over uiterlijk van de auto van Wiersum te wissen. In de vroege ochtend voor de moord zou Wiersum zijn gebeld met een toestel dat zich in de buurt van de Opel Combo van de moordenaars bevond. Dat nummer was mogelijk van B. en werd na de moord uit de liucht gehaald.

RIDOUAN T.

Derk Wiersum werd op 18 september bij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert doodgeschoten. De moord veroorzaakte een enorme schokgolf. De 44-jarige Wiersum was de advocaat van de Utrechtse kroongetuige Nabil B. in het grote liquidatieproces Marengo. Ridouan T. uit Vianen is hoofdverdachte in die zaak. T. en een groep medeverdachten worden beschuldigd van een reeks onderwereldmoorden, vooral in de regio Utrecht.
Aangenomen wordt dat de onlangs in Dubai opgepakte Ridouan T. opdracht heeft gegeven voor de moord op Wiersum. Dat zou uit wraak zijn voor het 'verraad' van diens cliënt Nabil B. die als kroongetuige belastende verklaringen aflegde over vele moorden die in opdracht van T. zouden zijn gepleegd. Maar Ridouan T. is in de zaak Wiersum nog niet officieel aangeklaagd.

EERDERE POGING

Het lijkt erop dat het de bedoeling was om Derk Wiersum al die week eerder te liquideren. Volgens het OM is op bewakingsbeelden te zien hoe de daders al twee ochtenden bij zijn huis stonden te wachten, terwijl het slachtoffer op zijn fiets stapt en wegrijdt. Op maandag is de VW Transporter in beeld en een dag later de Opel Combo. Mogelijk waren ze verrast dat de advocaat op de fiets vertrok en niet naar zijn auto liep.

ANOUAR T.

Het OM meldt verder dat de neef van Ridouan T., Anouar, de moord op Wiersum heeft gecoördineerd. De Maarssenaar zou de voorverkenning rond het huis van Wiersum hebben geleid. Anouar T. is vorige maand al opgepakt. Hij moet later voor de rechter komen.
Het Openbaar Ministerie denkt binnenkort meer verdachten aan het houden in deze zaak. De officier van justitie zegt dat er nog onderzoeken lopen naar naar digitale gegevensdragers. En ook zijn er nog sporenonderzoeken bezig.

LANGER VAST

De advocaat van Giërmo B. heeft vandaag gepleit voor het vervroegd vrijlaten van zijn cliënt. B. zegt "totaal" te hebben meegewerkt aan het onderzoek sinds zijn arrestatie op 27 september. Bovendien vindt zijn advocaat dat het tot dusver verzamelde bewijs te mager zou zijn.
Maar volgens de rechtbank zijn de verdenkingen tegen B. bijzonder ernstig en zijn de aanwijzingen dat die kloppen, sterk genoeg om hem langer vast te houden. Het is nog onduidelijk wanneer de zaak wordt vervolgd. In ieder geval zal binnen drie maanden een volgende zitting worden gepland.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.