Metrokaart fopt Utrechtse toeristen: van Stupid Square to White Wives

© Fedor van Rossem
UTRECHT/UTRECHT - Tadááá, zie hier. Een metrokaart voor Utrecht. Hartstikke leuk, want wie wil er nou niet naar 'Stupid Square'? Enige puntje is dat Utrecht helemaal geen metro heeft, maar dat is juist de grap...
"A new metrocard for tourists costs only 26,50 per hour", zegt kunstenaar Fedor van Rossem met een stalen gezicht tegen twee Turkse toeristen. Ze kijken hem even vertwijfeld aan en beginnen te lachen. Ze hebben het door; het is een grap, die metrokaart.
Hilarische metrokaart voor Utrechtse toeristen
Van Rossem verwerkt nu eenmaal graag humor in zijn kunst. Normaal gesproken tekent hij vooral Escher-achtige tekeningen zonder horizon, maar ook strips en animaties. Nu dus die metrokaart, die hoort bij een serie tekeningen over Utrecht.
Ik moet zelf wel lachen om het steenkolengels. Overvecht is About Fight geworden
Kunstenaar Fedor van Rossem
"Ik kwam op het idee door het tunneltje onder het Wed bij de Ganzenmarkt. Het leek me hilarisch als toeristen zouden denken dat het de ingang van de metro is." Van Rossem wilde in eerste instantie een nep metro-ingang bouwen, maar dat was te veel gedoe. Een zogenaamde metrokaart bleek een goede tweede optie.
Utrechters herkennen de plekken op de kaart meteen. Domplein wordt Stupid Square, Wittevrouwen White Wives en de Ganzenmarkt heet Goose Square. "Ik moet zelf wel grinniken om dat steenkolenengels. Overvecht is About Fight geworden", lacht Van Rossem.
"Oh wat handig", zegt een dagjestoerist uit Nuenen nietsvermoedend na een uitvoerige uitleg van Van Rossem over hoe hij het best naar Museum Quarter komt per metro. "Ga ik zo pakken. Joe!"
De metrokaart ligt in de winkel op ansichtkaartformaat en kan ook in het groot aan de muur. In de toekomst kunnen we nog meer woordgrapjes van de Utrechtse kunstenaar verwachten. Samen met zijn vrouw heeft hij gewerkt aan een kerstkaart. En jawel, zet je maar schrap voor de 'kerstplattegrond' met onder meer de Stillenachtegaalstraat, Wereldvredenburg, Ho-Ho-Hoog Catharijne en Komt-allen-te-Zamenhofdreef.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.