Waarom staat islamitische stichting alFitrah vandaag voor de rechter?

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - Vandaag staan de Utrechtse stichting alFitrah en de Tweede Kamer tegenover elkaar voor de rechter in Den Haag. AlFitrah weigert financiële documenten te verstrekken aan een parlementaire commissie. Die doet onderzoek naar ongewenste beïnvloeding van maatschappelijke en religieuze organisaties in Nederland, zoals moskeeën, uit onvrije landen als Koeweit en Saoedi Arabië.
Anis Boumanjal, de advocaat van alFitrah, zei eerder tegen RTV Utrecht dat het bestuur de gevraagde stukken niet kan geven omdat ze er simpelweg niet meer zijn. De FIOD heeft volgens hem bij een inval in 2016 alle beschikbare documenten meegenomen. "De stukken zitten dus nog bij de overheid, maar dan niet op dezelfde 'afdeling'. Ik zou zeggen: loop wat trappen omhoog en neem de tweede deur links en vraag of ze daar de stukken hebben. Maar wij hebben ze in elk geval niet."

COMMISSIE

De speciale onderzoekscommissie is vorig jaar opgericht naar aanleiding van een onderzoek van Nieuwsuur en NRC. Uit dat onderzoek bleek dat zeker dertig islamitische organisaties in Nederland financiering aangevraagd hebben in Golfstaten. Het zou gaan om miljoenen euro's.
De commissie verwacht in februari 2020 te beginnen met de openbare verhoren van de betrokken organisaties. Voor die tijd wil de commissie inzage in de financiële situatie van die organisaties. Welke organisaties een uitnodiging krijgen voor deze verhoren is nog niet duidelijk, maar uit deze rechtszaak en een artikel op de website A-Yaqeen.com blijkt dat het Utrechtse alFitrah en de Haagse stichting as-Soennah in ieder geval betrokken zijn.

REACTIE

De genoemde organisaties zijn het niet eens met het onderzoek. Zo schrijft het bestuur van de stichting as-Soennah dat de overheid zich specifiek op moslims richt, terwijl er bij andere religieuze instellingen ook invloed van buitenaf plaatsvindt. "Zo heeft de paus niet alleen financiële invloed op de Rooms-Katholieke Kerk in dit land, maar ook op de dagelijkse praktijk door bisschoppen en kardinalen te benoemen. Een duidelijker voorbeeld van ongewenste buitenlandse beïnvloeding is er niet. Maar de aanjagers van de parlementaire ondervraging hebben alléén moslims in het vizier."
VERWEY-JONKER
Stichting alFitrah kwam al eerder uitgebreid in het nieuws. Op verzoek van de gemeente Utrecht deed het Verwey-Jonker instituut onderzoek naar de stichting. Die concludeerde dat alFitrah kinderen met de rug naar de samenleving zet.
"Zelf kritisch nadenken en het vormen van een eigen mening wordt sterk ontmoedigd. Leerlingen en ouders wordt voorgehouden dat ze alleen bij alFitrah kennis over de islam en de waarheid kunnen leren. Het stellen van kritische vragen en het in twijfeltrekken van beslissingen van de leiding wordt niet geaccepteerd en het verlaten van alFitrah wordt sterk ontmoedigd. Er is sprake van een autoritaire wijze van beïnvloeding van leerlingen, in het geval zij afwijken van de door alFitrah uitgedragen voorschriften. Sommige ouders en leerlingen geven aan dat zij zich hierbij geïntimideerd voelden", aldus onderzoeker Ahmed Hamdi van het Verwey-Jonker Instituut in een persbericht in september vorig jaar.
In een reactie op dit rapport spreekt alFitrah van een nietig en corrupt rapport. De stichting zegt dat het rapport van Verwey-Jonker "gebaseerd is op onjuistheden, onwaarheden, valse verklaringen, schendingen van afspraken en politiek gestuurde belangen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.