RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Gebrek aan nieuw onderkomen kost muziekcollectief Kytopia de kop

1/2
UTRECHT - Muziekcollectief Kytopia stopt ermee omdat er geen nieuw onderkomen is gevonden. Dat meldt eigenaar Colin Benders, alias Kyteman, op Facebook.

Kyteman en zijn vader Erik hebben zich de laatste jaren hard gemaakt voor de muzikale broedplaats. Er werd meerdere keren verhuisd. Na vier jaar op de Zeedijk was het oude Tivoli aan de Oudegracht vijf jaar het onderkomen en het laatste jaar zat het muziekcollectief in Den Dolder.

 Colin Benders alias Kyteman. Colin Benders alias Kyteman. | Foto: RTV Utrecht

ZOEKTOCHT NAAR RUIMTE
Er was dus opnieuw een zoektocht gaande naar een nieuwe locatie, maar het blijkt een onmogelijke klus om iets te vinden. "Op 1 januari 2020 bestond Kytopia tien jaar. In die tien jaar hebben we op drie verschillende locaties gezeten. In die tijd hebben we ernaar gestreefd een permanente vestigingsplek voor Kytopia te realiseren. Dat is helaas niet gelukt, al waren we er het afgelopen jaar erg dichtbij."

Het loopt nu mis door een combinatie van factoren. Ten eerste is er volgens Kyteman weinig aanbod op de vastgoedmarkt en moeten ze rekening houden met specifieke eisen. "Studio's waarin je versterkte muziek kunt maken zonder dat de buren daar overlast van hebben, moet je op een uitgekiende, maar daarom ook kostbare manier bouwen. Onze doelgroep van muzikanten/makers is niet per se een heel kapitaalkrachtige groep aan wie je die investeringen zomaar kunt doorberekenen in de vorm van een stevige huurprijs."HULP GEMEENTE
Er is nog gekeken of de gemeente een handje kon helpen, ook op financieel gebied, maar dat bleek niet haalbaar. Kyteman: "De investering in de studio's moest dan van de gemeente komen in de vorm van een investeringssubsidie. Maar het aandeel van de gemeente werd daarbij groter dan het aandeel van Kytopia, terwijl die verhouding andersom zou moeten zijn."

Ondanks de teleurstelling hoopt Kyteman dat dit alles niet ten koste gaat van de creativiteit en de muziek: "We hopen natuurlijk vurig dat het streven naar goede, betaalbare studio's niet uitdooft. Als het niet meer in een collectief kan, dan kan er wellicht gekeken worden naar opties om muzikanten/makers op individuele basis te helpen investeren in een eigen studioruimte, zodat ze makkelijker een overstap kunnen maken naar vaste huur of eigendom in kleine vorm in plaats van veroordeeld te blijven tot tijdelijke oplossingen als antikraak."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -