RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Zonder paniek de lammertijd in? Volg dan een cursus schapen verlossen

BENSCHOP - Het mag dan nog geen lente zijn, maar de eerste lammetjes van het jaar dartelen alweer rond. Maar wat moet je eigenlijk doen als een schaap op het punt staat te bevallen? Om mensen daar op voor te bereiden geeft Dierenkliniek Benschop Oudewater cursussen schapen verlossen.

Bij die dierenkliniek zien ze dat steeds meer mensen schapen houden. Maar daar komt natuurlijk wel wat bij kijken. "We zagen nog wel eens als we bij mensen kwamen om te verlossen, dat het niet helemaal goed ging", legt dierenarts Tineke Brouwer uit. "Mensen begonnen te vroeg, of wisten eigenlijk niet waar ze aan begonnen. Het leek ons dus eigenlijk een goed idee om mensen te gaan voorbereiden op de lammering."

THEORIE EN PRAKTIJK
Dat gebeurt in een tweedelige cursus. Eerst is er een theorieles, daarna volgt de praktijk. Cursisten leren onder meer hoe ze zich moeten voorbereiden, op welke ziekten ze moeten letten, hoe ze kunnen zien of een schaap op het punt staat te bevallen en waar ze op moeten letten tijdens de bevalling.

Volgens Brouwer grijpen mensen eerder te snel dan te laat in. Ze adviseert daarom mensen om vooral het schaap goed in de gaten te houden. "Je weet wat hun normale gedrag is, dus als je ziet dat het schaap een beetje onrustig wordt, dan zal die binnenkort gaan lammeren. Ze zonderen zich een beetje af, beginnen te schrapen. Dan moet je ze in de gaten houden."

Ingrijpen is volgens Brouwer pas nodig als er écht iets niet goed gaat, bijvoorbeeld als het lammetje niet goed ligt. In het praktijkgedeelte van de cursus leer je wat je dan moet doen. Maar het allerbelangrijkste advies is: blijf rustig.

Dat blijkt niet altijd even makkelijk, vertelt Joke Verkaik in gesprek met verslaggever Robert Jan Booij. Zij volgde de cursus al. "Nu ik het een paar gedaan heb lukt het. Maar de eerste keer klinkt dat leuk, rustig blijven, maar het is heel erg moeilijk. Je weet eigenlijk niet wat je moet, je wilt toch snel dat lam eruit halen. Maar het is echt waar: je moet gewoon rustig blijven."

Verslaggever Robert Jan Booij over de cursus schapen verlossen


Verslaggever Robert Jan Booij over de cursus schapen verlossen


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -