RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Beslissing over cultuurhuis Baarn mogelijk uitgesteld

BAARN - Een meerderheid van de Baarnse gemeenteraad lijkt een beslissing over het cultuurhuis voor zich uit te willen schuiven. Veel partijen hebben nog vragen over de financiŽle gevolgen en willen dit eerst verder onderzoeken.

De gemeenteraad in Baarn besloot vorig jaar dat theater De Speeldoos verbouwd en uitgebreid zou worden om zo ook plek te bieden aan de bibliotheek. Toch werd dit plan in de ijskast gezet toen een ondernemer met een plan kwam voor een geheel nieuw 'cultuurhuis' in het centrum van het dorp.

NIEUWBOUW
Veel politieke partijen vinden een cultuurhuis in het centrum van Baarn een goed idee. Het zou een ontmoetingsplek bieden, de levendigheid verbeteren en de bibliotheek zou in het centrum kunnen blijven, wat veel Baarnaars belangrijk vinden. Toch zijn er nog veel zorgen over de financiŽn.

Het nieuwe cultuurhuis kost een stuk meer dan de vier miljoen die nodig is voor de 'vernieuwbouw' van het bestaande theater, namelijk bijna 20 miljoen. Dat bedrag moet de gemeente lenen en de komende 40 jaar terugbetalen. Dat kost Baarn elk jaar ongeveer een half miljoen, terwijl de gemeente al schulden heeft.

ONVERANTWOORD
Een deel van de partijen vindt een lening aangaan voor het cultuurhuis onverantwoord. "Het nieuwe cultuurhuis biedt geen extra voorzieningen", legt de VVD uit. Ook de Baarnse Onafhankelijke Partij is tegen nieuwbouw: "We gaan er niet de populariteitsprijs mee winnen, maar we hebben de verplichting om ook een financieel verantwoorde beslissing te nemen", reageert fractievoorzitter Kees Koudstaal.

Ook de andere partijen zien de financiŽn als het grootste struikelblok. "Trekt Baarn niet een te grote broek aan?", vraagt Jelle Jonkers van D66 zich af. En ook GroenLinks, CU-SGP, VoorBaarn en CDA willen eerst meer informatie over de financiŽle gevolgen.

UITSTEL
Daarom wil het CDA tijdens de volgende gemeenteraad, op 29 januari, nog geen beslissing nemen over de nieuwbouwplannen voor het cultuurhuis, maar om uitstel vragen. "Ik wil eerst weten wat het de Baarnaars gaat kosten", legt fractievoorzitter Rik van Hardeveld uit.

Omdat er een meerderheid lijkt te zijn voor het plan van CDA om meer onderzoek te doen naar de financiŽle gevolgen, is er voorlopig nog geen duidelijkheid over de toekomst van het theater en de bibliotheek.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -