Windmolens en zonnevelden in polders Rijnenburg en Reijerscop

© Pixabay
UTRECHT - Het Utrechtse stadsbestuur biedt in de polders Rijnenburg en Reijerscop ruimte voor het plaatsen van maximaal acht windmolens en ongeveer 230 hectare zonnevelden. Beide energiebronnen kunnen minimaal twintig jaar blijven staan. Dit staat in een voorstel dat het college heeft voorgelegd aan de gemeenteraad.
Volgens de gemeente kunnen 82.500 huishoudens van elektriciteit worden voorzien met de windmolens en zonnevelden. Dat is bijna 20 procent van de huidige vraag naar elektriciteit in Utrecht. Wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) presenteerde in april vorig jaar haar voorlopige plannen. Na overleg met onder andere randgemeentes, omwonenden en energieproducenten heeft ze die plannen aangepast. Vandaag presenteert ze haar definitieve voorstel aan de Utrechtse gemeenteraad.
Ten opzichte van het eerdere plan is het aantal windmolens dat in het gebied zou kunnen komen verminderd. Vorig jaar ging de wethouder nog uit van 11 mindmolens, nu zijn het er nog maar 8. Daardoor blijft er in het midden van de polder een grote ruimte leeg. Die zou op termijn gebruikt kunnen worden voor woningbouw. Dat is een wens van coalitiepartij D66. Raadslid Maarten Koning: "De crisis op de Utrechtse woningmarkt is net zomin te negeren als de klimaatverandering. Naast ruimte voor acht windmolens en heel veel zonnepanelen, is er in de toekomst ook voldoende plek voor wel 25.000 woningen," zegt het raadslid van D66. "Op deze manier heeft Rijnenburg de potentie om een nieuwe, duurzame Utrechtse wijk te worden met woningen, recreatiemogelijkheden en energieopwekking."

WONINGBOUW

Wethouder Klaas Verschuure (D66) wil niet zover gaan als zijn partijgenoot. Hij stelt dat woningbouw in de polder voorlopig helemaal niet aan de orde is. "Daar gaan we eerst over praten in het kader van de Ruimtelijke Strategie Utrecht. Als we dan al besluiten om te gaan bouwen in Rijnenburg, dan moeten we eerst enorme hoge bedragen gaan investeren in Openbaar Vervoer om het gebied te kunnen ontsluiten. Maar zover zijn we nog lang niet."
De acht windmolens zijn gepland in het noordelijke deel van Rijnenburg en Reijerscop. Het gebied is zo gekozen dat de turbines op een zo groot mogelijke afstand van de woningen staan. "Op deze manier vinden we een balans tussen een hoge energieproductie en zo weinig mogelijk hinder," aldus het college. Tijdens een presentatie gaf Van Hooijdonk aan dat het niet lukt om iedereen tevreden te stellen: "Er is geen ideaal scenario uitgekomen dat voor alle belanghebbende acceptabel is," zo stelt ze.
© Gemeente Utrecht
De gemeente gaat de zonnevelden en windmolens niet zelf bouwen. Dat moeten energieleveranciers gaan doen. Met deze plannen worden alleen de mogelijkheden geschapen om te gaan bouwen. De gemeente stelt wel eisen aan de bouwers. Dan gaat het met name over geluidsoverlast en de participatie van omwonenden. Uit de plannen van de gemeente blijkt dat de masten wel relatief hoog mogen worden, met een tiphoogte van 225 meter. De tiphoogte is de hoogte van de wieken als ze recht omhoog steken.
Als alles meezit kan er in 2022 begonnen worden met de bouw van de zonnevelden en de windmolens. Maar Van Hooijdonk gaf al aan dat die termijn wellicht wat optimistisch is. Het is de bedoeling dat de molens en zonnepanelen daarna 20 jaar blijven staan, waarna het gebeid alsnog vrijgemaakt wordt voor woningbouw. Dan moet de gemeenteraad wel instemmen met deze plannen van het college. Een eerder voorstel voor windmolens op de Lage Weide haalde het destijds niet, omdat onder andere D66 tegenstemde.

ROEIBAAN

Volgens wethouder Van Hooijdonk komt er in dit plan geen geld vrij om een roeibaan aan te leggen in het gebied. Daarvoor zou 40 miljoen euro nodig zijn. Dat geld is er niet. Wel is er in de polder een gebied gereserveerd waar eventueel later alsnog een roeibaan kan komen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.