RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Bij het Thuishuis in Woerden wonen ouderen al toekomstbestendig

1/2
WOERDEN - Vijf dagen woont Gerrit nu in het Thuishuis in Woerden, maar hij voelt zich er al helemaal thuis. "Anderhalf jaar geleden overleed mijn vrouw," zegt hij. "Daarna voelde ik me een beetje eenzaam. Ik wilde graag meer onder de mensen zijn."

In het Thuishuis hebben alle zes de ouderen een zelfstandige woonruimte, maar daarnaast delen ze ook een grote woonkamer. Die woonvorm komt veel te weinig voor, blijkt uit het rapport 'Oud en zelfstandig in 2030'. De commissie onder leiding van Wouter Bos die het rapport uitbracht, concludeerde dat er veel te weinig geschikte woningen voor ouderen zijn.

VRIJWILLIGERS

Volgens de oud-minister zullen ouderen er aan moeten wennen dat er in de toekomst te weinig zorgpersoneel is. Woonvormen als het Thuishuis kunnen dan een oplossing bieden. Lotte Ruyten helpt er als vrijwilliger en vergelijkt de plek met een studentenhuis. "Ze hebben bijvoorbeeld ook een wasschema. Ze kunnen dingen samen doen en dat gebeurt ook, maar je hebt hier ook gewoon je eigen ruimte."

Het rapport van Wouter Bos signaleert ook dat er veel te weinig is gedaan om de zorg voor thuiswonende ouderen toekomstbestendig te maken. Dat beeld herkent Ruyten. Zo was het bij het Thuishuis ook lastig om alle partijen, waaronder de gemeenten en de woningbouw, op een lijn te krijgen.

ALLE PARTIJEN

"Wij zijn zelf een vrijwilligersorganisatie. Wij zijn geen huurders of pandhouders, dus je hebt alle partijen nodig. Het viel niet mee om alle partijen op een lijn te krijgen, maar uiteindelijk is dat gelukt," zegt Ruyten.

Wat Gerrit betreft is dit voor hem in ieder geval de ideale woonvorm. "Ik ken alle andere bewoners nu al. Ik ben er vandaag nog niet aan toe om zelf eten te koken, maar daar ga ik morgen mee beginnen."

Radio M Utrecht-verslaggever Robert Jan Booij in gesprek met bewoner Gerrit en vrijwilliger Lotte


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht