Roeiwater in polder Rijnenburg van de baan: 'Een gemiste kans'

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
UTRECHT - Op dit moment is er geen geld voor de aanleg van een roeibaan in de polder Rijnenburg. Dat blijkt uit de plannen voor duurzame energie in de polder die de gemeente vandaag bekend heeft gemaakt. In Rijnenburg zouden 8 windmolens en 230 hectare aan zonnepanelen moeten komen. Utrechtse roeiverenigingen, zoals Orca, klagen al jaren over een gebrek aan water. Ze zijn zwaar teleurgesteld over het besluit van de gemeente.
Volgens de gemeente zou de aanleg van roeiwater in een tijdelijk energielandschap in Rijnenburg gepaard gaan met hoge grondkosten (5,9 tot 13,9 mln.), aanlegkosten (22,4 mln.) en kosten voor de aanleg van infrastructuur (10,8 mln.). De beheer- en onderhoudskosten worden geraamd op circa 240.000 euro per jaar. Dit zou gedekt kunnen worden uit de exploitatie-opbrengsten van verhuur en beperkte commerciële voorzieningen. Maar volgens de gemente is er geen zicht op financiering door lokale stakeholders of mede-investeerders hebben. Daarom is het plan nu afgeschoten.
Wel kan het roeiwater weer op de agenda komen als er grootschalige woningbouw komt in de polder. "Hierdoor kan er voor een deel financiering worden gevonden bij publieke en private partijen die belang hebben bij de ontwikkeling van Rijnenburg", schrijft het college aan de gemeenteraad.

GEMISTE KANS

De Utrechtse roeiverenigingen spreken van een gemiste kans. "In de haalbaarheidsstudie worden de volledige kosten voor de aankoop van grond en het graven van de baan namelijk toegerekend aan het roeien, terwijl - in geval van een integrale aanpak met woningbouw in Rijnenburg - watercompensatie nodig is. Dit houdt in dat het verharde oppervlak dat ontstaat bij het bouwen van woningen en bijbehorende infrastructuur moet worden gecompenseerd in de vorm van water. De aanlegkosten zijn hierbij dus minimaal voor de samenleving (de Utrechtse begroting), terwijl het de maatschappij wél veel oplevert, wanneer dit gebeurt in de vorm van een groot watersport- en recreatiegebied."
Intussen wordt de situatie voor roeiers op het Merwedekanaal alsmaar nijpender, stellen de roeiclubs. "De vorige week gepresenteerde plannen voor de Merwedekanaalzone bevatten maar liefst vijf extra bruggen over nog geen twee kilometer roeiwater. Ook voor andere bedreigingen, zoals het doortrekken van de Leidse Rijn en de afsluiting van het coachpad op de Kanaalweg, is nog steeds geen oplossing gevonden. En last but not least gaan de werkzaamheden aan de Nelson Mandelabrug bijna van start, waardoor roeiers nog maar op de helft van het kanaal kunnen roeien. De roeiers roepen het college en de gemeenteraad van de stad op om te kiezen voor een integrale aanpak mét roeiwater in Rijnenburg en voor bescherming van het Merwedekanaal, om zo de roeisport te behouden voor Utrecht."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.