RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Bedrijven Stichtse Vecht vrezen woningbouw op industrieterreinen


STICHTSE VECHT - Bouwen, bouwen, bouwen. Dat is wat gemeenten de komende jaren te doen staat. De woningnood is enorm en daarom moeten er tot 2040 ruim 100.000 woningen bijkomen. Dat hebben 16 gemeenten in de provincie Utrecht met elkaar afgesproken. Ook Stichtse Vecht draag z'n steentje bij. Op bedrijventerreinen Het Kwadrant en Planetenbaan moeten er 1500 tot 2300 woningen bijkomen.

"Daarmee kunnen we de woningnood die we hebben oplossen", vertelt wethouder Jeroen Willem Klomps (VVD). "Dit is een locatie waar het kán. We hebben hier de ruimte vlakbij een station en we kunnen daar de hoogte in."

Zorgen om woningbouw Planetenbaan Maarssen


STUDENTENWONINGEN
De schop gaat de grond in op het bedrijventerrein en panden die leeg staan worden getransformeerd tot woningen. Zoals het enorme kantoorgebouw van ICT-bedrijf Fujitsu. Dat staat deels leeg en de huisbaas wil de ruimte opvullen met studentenwoningen. Iets wat Fujitsu absoluut niet ziet zitten.

"Wij bieden diensten aan de top van het bedrijfsleven. En dat is gewoon niet te combineren met studenten die hier rondlopen met pizza's en kratten bier. Dat doet onze uitstraling en reputatie geen goed", legt Bas de Reus uit, algemeen directeur van Fujitsu Nederland.

Wij bieden diensten aan de top van het bedrijfsleven. En dat is gewoon niet te combineren met studenten die hier rondlopen met pizza's en kratten bier"
Bas de Reus, directeur Fujitsu

"Wij kloppen aan bij de gemeente omdat die de herbestemming van dit gebouw bepaalt. Waar het pand nu een kantoorbestemming heeft willen zij daar een kantoor- en woonbestemming van maken."

MEER ZORGEN
Ook bij andere bedrijven leven zorgen over de ambitie van de gemeente om hier woningen te realiseren. Want hoe zit het met het verkeer in de toekomstige wijk? Loopt het er straks helemaal vast? Zijn er wel genoeg parkeerplekken? En gaan de toekomstige wijkbewoners niet klagen over herrie en stank die de bedrijven produceren?

"De buffering tussen bedrijven en woningen verdwijnt bijna helemaal, waardoor ondernemen vanwege overlast voor de bewoners van de nieuw te bouwen woningen steeds lastiger wordt. Wij zijn geschrokken van de hoogte van de nieuwe gebouwen met de daarbij behorende aantallen woningen. Wij willen verzoeken om het aantal woningen terug te brengen tot maximaal 1500 eenheden omdat er zeer grote vraagtekens staan bij mobiliteit en parkeren", laten de bedrijven gezamenlijk weten in een brief aan de gemeente.

De afstanden tussen de bedrijven en de woningen is ruimschoots genoeg"
Jeroen Willem Klomps, wethouder Stichtse Vecht

VERTREK
"Ik erken de problemen en zorgen die de ondernemers hebben", zegt wethouder Klomps. "Maar we hebben een budget waarmee we de bedrijven juist beter bereikbaar kunnen houden. De afstanden tussen de bedrijven en de woningen is ruimschoots genoeg. Er kunnen best nieuwe inwoners zijn die achteraf gaan klagen over een onderneming, maar ja, je kiest er zelf voor om te gaan wonen naast levendige bedrijvigheid."

Fujitsu hoopt dat de gemeenteraad uiteindelijk geen toestemming geeft om in het pand, waar het bedrijf al sinds 1989 zit, ook woningen toe te laten. Het ICT-bedrijf claimt de grootste werkgever van de gemeente Stichtse Vecht te zijn, met 700 mensen in dienst. "Maar als de plannen voor woningbouw doorgaan", zegt De Reus, "dan zou het uiteindelijk kunnen leiden tot het vertrek van Fujitsu uit de gemeente Stichtse Vecht en de regio Utrecht."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -