RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Ook in hoger beroep cel en tbs voor Amersfoortse die brand stichtte waarbij 11-jarig zusje omkwam

AMERSFOORT - De Amersfoortse vrouw die ruim twee jaar geleden werd veroordeeld voor een fatale brandstichting waarbij haar halfzusje om het leven kwam, heeft in hoger beroep dezelfde straf gekregen als de rechtbank in Utrecht haar eerder oplegde: zeven jaar gevangenisstraf plus tbs met dwangverpleging.

Zowel de verdachte als het Openbaar Ministerie hadden na de uitspraak van de Utrechtse rechtbank hoger beroep aangetekend. Het OM had destijds twaalf jaar cel en tbs geëist. De verdediging pleitte voor vrijspraak wegens gebrek aan bewijs.

DEURMAT DOORDRENKT MET TERPENTINE
Het gerechtshof in Arnhem vindt bewezen dat de destijds 28-jarige Thi H. in de nacht van 14 januari 2017 het huis van haar familie in de Gounodstraat in brand stak, waardoor haar halfzusje Lindsey op afschuwelijke wijze om het leven kwam. De vrouw besprenkelde de deurmat met terpentine door de brievenbus. Vervolgens stak zij met een aansteker en verfspuitbus de doordrenkte mat in brand. Het vuur verspreidde zich in het huis waar haar zus en halfzusje lagen te slapen. Haar toen 25-jarige zus wist te ontsnappen.

Het OM verdacht de vrouw van moord op haar halfzusje. Maar dan zou vast moeten staan dat Thi H. een vooropgezet plan had en over de gevolgen had nagedacht. Omdat de vrouw geen verklaring heeft afgelegd, is niets bekend geworden over de aanloop naar de brand en haar gedachten. Het hof spreekt haar daarom vrij van moord en veroordeelt haar voor brandstichting met de dood van haar halfzusje als gevolg.

Acht maanden voor de fatale woningbrand probeerde H. de auto van haar moeder in brand te steken. Zij wordt daarom ook veroordeeld voor vernieling van de wagen. Volgens het Openbaar Ministerie probeerde zij het nog een tweede keer, maar daarvoor is volgens de rechters geen bewijs. Ook voor brandstichting in de dönerzaak van haar moeder is volgens het hof onvoldoende bewijs. Er zijn enkel 'van-horen-zeggen-verklaringen' en er is destijds te weinig technisch onderzoek naar de oorzaak van de brand gedaan.

GEVAAR OP HERHALING
Volgens deskundigen heeft de vrouw vele symptomen en beperkingen die wijzen op een stoornis. Zij koestert haat tegen haar familie en heeft een psychiatrische voorgeschiedenis. De kans op herhaling is groot, vindt het gerechtshof. Zonder tbs-behandeling kan zij niet terugkeren in de maatschappij. Het hof komt tot een lagere celstraf dan de eis, omdat H. wordt vrijgesproken van moord en een aantal andere feiten. In haar nadeel weegt mee dat zij geen openheid van zaken heeft gegeven en op geen enkele wijze spijt of emotie heeft getoond.

Tijdens de rechtszaak in Utrecht bleek twee jaar geleden dat binnen het gezin al langer problemen bestonden met de vrouw; ze zou vooral grote problemen hebben gehad met haar moeder. Ze zegt tijdens haar jeugd in Vietnam veel ellende te hebben meegemaakt en de schuld daarvan legt ze bij haar moeder.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -