AlFitrah wil geen inzage geven in financiële documenten

De alFitrah-moskee in Overvecht.
De alFitrah-moskee in Overvecht. © RTV Utrecht
UTRECHT - De Utrechtse stichting alFitrah hoort morgen of het inzage moet geven in financiële documenten. Een Tweede Kamercommissie die onderzoek doet naar buitenlandse inmenging vanuit onvrije landen in Nederlandse religieuze instellingen heeft die stukken via de rechter in Den Haag opgeëist.
Dat onderzoek werd ingesteld na de onthulling van Nieuwsuur en NRC dat tientallen islamitische organisaties miljoenen euro's hebben ontvangen uit Golfstaten. Volgens de Tweede Kamer zou met dat geld ook "ongewenste beïnvloeding" mee kunnen komen. Om dat te onderzoeken wil de speciale commissie de financiën van alFitrah naspeuren.
Maar de moskee uit Overvecht zegt die gegevens niet te kunnen leveren. Volgens Anis Boumanjal, advocaat van de stichting, zijn de meeste gegevens in beslag genomen door de FIOD bij een inval in 2016.
"En na die inval heeft de ING alFitrah geschrapt. Er is op dit moment geen bankrekening, dus kunnen we die ook niet overleggen. Sinds de inval hebben ook een aantal bestuursleden zich teruggetrokken. Er worden geen notulen meer gemaakt van vergaderingen."

DISCRIMINATIE

Daarnaast heeft het bestuur van alFitrah het gevoel dat er sprake is van discriminatie. "Het begrip onvrije landen is zo ingezet dat bij de uitwerking daarvan alleen moskeeën het onderspit delven. Onderzoek dan alle religieuze instellingen die geld uit het buitenland ontvangen. Ik ga ervanuit dat christelijke instellingen bijvoorbeeld geld uit Vaticaanstad ontvangen."
Maar volgens advocaat Jasper van Uden, die voor de Tweede Kamer optreedt, is daar geen sprake van. Het onderzoek van de Tweede Kamercommissie naar beïnvloeding vanuit onvrije landen is volgens hem op geen enkele manier een inperking van de vrijheid van godsdienst.
ONDERZOEK VERWEY-JONKER
Het Verwey-Jonker instituut stelde in september 2019 dat alFitrah kinderen met de rug naar de samenleving zet. Zo adviseert alFitrah om geen Sinterklaas of Kerst te vieren, vrouwen geen hand te geven en is er sprake van een strikte scheiding tussen jongens en meisjes.
"Er is sprake van een autoritaire wijze van beïnvloeding van leerlingen, in het geval zij afwijken van de door alFitrah uitgedragen voorschriften. Sommige ouders en leerlingen geven aan dat zij zich hierbij geïntimideerd voelden", aldus onderzoeker Ahmed Hamdi in een persbericht van het Verwey-Jonker Instituut.
AlFitrah is het niet eens met de conclusies van Verwey-Jonker. Het rapport is volgens de stichting "gebaseerd is op onjuistheden, onwaarheden, valse verklaringen, schendingen van afspraken en politiek gestuurde belangen."
De rechtbank van Den Haag doet morgen uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.