HHB-winnares Anna Yilmaz verlaat Marine en gaat aan de bak in Amersfoort

© Omroep Max / Heel Holland Bakt
AMERSFOORT - Heel Holland Bakt-winnares Anna Yilmaz (30) gaat stoppen met haar werk bij de Koninklijke Marine. De Amersfoortse gooit het over een andere boeg en wil zich volledig storten op haar werk als meesterbakker.
Sinds Yilmaz het populaire bakprogramma won, is het steeds lastiger geworden om haar werk bij de Marine te combineren met haar passie voor bakken. "Ik heb er lang over nagedacht en ik ga voor een carrièreswitch", vertelt ze.
"Ik wil graag een koffiezaak openen in Amersfoort. Zo eentje waar je ook een lekker stuk taart kunt krijgen. Maar ook een gezonde lunch, zodat je het stukje taart weer kunt compenseren. Daarnaast wil ik ook Turks eten gaan verkopen", vertelt Yilmaz enthousiast.
Dat de meesterbakker voor het openen van een koffiezaak moet stoppen met haar werk bij de Marine neemt ze voor lief: "Ik zit al tien jaar bij Defensie dus het wordt enorm schakelen. Ik heb de mazzel dat ik alles heb mogen doen bij de Marine. Ik heb er veel meegemaakt en de laatste jaren was ik leidinggevende. Dat kan weer van pas komen als ik straks personeel heb."
Als alles volgens plan verloopt, moet de winkel eind dit jaar de deuren openen. "Ik ben nu bezig met het schrijven van een ondernemersplan. Daarnaast volg ik nog een patisseriecursus. Ik kan natuurlijk wel taarten bakken, maar op grote schaal iets bakken gaat toch anders in z'n werk."

OPSTARTPROBLEMEN

Toch voorziet de zoetekauw wel wat 'opstartproblemen': "Bij Defensie denken we totaal niet commercieel. Dat moet ik dus wel echt gaan leren. Daarnaast kan ik personeel natuurlijk geen orders gaan geven zoals we dat bij Defensie doen. Daar is alles heel erg hiërarchisch."
Ook is ze ervan bewust dat haar bekendheid zowel een vloek als een zegen is: "Het helpt natuurlijk als je een eigen zaak wil openen. Toch ben ik me er wel bewust van dat ik straks altijd goed moet presteren. De verwachting ligt hoog."
Wanneer Yilmaz precies stopt bij de marine, kan ze nog niet vertellen: "Dat wil Defensie zelf bekendmaken. Als alles volgens plan verloopt, hoopt ik eind dit jaar de zaak te kunnen openen. Ik heb nog geen locatie, maar ga binnenkort met de gemeente Amersfoort om de tafel. Gelukkig zijn ze erg welwillend en zijn de lijntjes kort."

NIEUW SEIZOEN

Yilmaz geniet momenteel van het nieuwe seizoen van Heel Holland Bakt: "Het is fijn om thuis vanaf de bank te kunnen kijken. Je herkent heel veel. Wie ik denk dat er gaat winnen? Ik was bij de opnames van de finale dus daar ga ik niks over zeggen!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.