Rechtbank wil 'zeilbootzaak' dit jaar behandelen

Durdana de Bruijn tijdens haar wereldreis.
Durdana de Bruijn tijdens haar wereldreis. © Privé-foto
UTRECHT - De rechtbank Midden-Nederland wil de zogenoemde 'zeilbootzaak' dit jaar inhoudelijk behandelen. De rechtbank wil niet langer wachten op nadere informatie van de Colombiaanse autoriteiten over de moord op de 54-jarige Durdana de Bruijn in 2015, aan boord van een zeilboot in het Caribisch gebied.
De rechtbank vindt dat spoedige afronding van deze zaak, waarin haar Utrechtse echtgenoot Peter P. (64) verdachte is, zwaarder weegt dan het horen van een nieuwe "getuige" van wie de betekenis onduidelijk is. Dat zou bovendien nog enkele jaren kunnen duren, aldus de rechtbank.
De Colombiaanse getuige legde in september een voor P. belastende verklaring af in een tv-uitzending van John van den Heuvel. Volgens de vrouw was er op de dag dat de Nederlandse vrouw stierf ruzie aan boord van het schip van het echtpaar. Het Openbaar Ministerie wil de vrouw horen als getuige en heeft daarom een rechtshulpverzoek gedaan. Dat rechtshulpverzoek aan Colombia wordt niet verder afgewacht.
De rechtbank is van plan de strafzaak tegen de verdachte in september inhoudelijk te behandelen. Voor die tijd worden nog enkele onderzoeken verricht, zoals nader DNA-onderzoek bij het NFI op basis van de nieuwste technieken.
De vrouw stierf in september 2015 door verwurging en stompletsel op een zeilboot voor de kust van Colombia. Zij was op dat moment met haar 64-jarige echtgenoot op wereldreis met hun zeilboot 'Lazy Duck'. De echtgenoot, inmiddels weer in Nederland, is destijds door justitie in Colombia aangemerkt als verdachte. Ook het Openbaar Ministerie in Nederland verdenkt de man ervan dat hij zijn vrouw heeft omgebracht. Verdachte Peter P. beweert dat de vrouw gedood werd door piraten na een overval aan boord.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.