AlFitrah verliest kort geding en moet documenten aan parlementaire commissie afstaan

© ANP
UTRECHT - De Utrechtse stichting alFitrah moet financiële documenten geven aan de Tweede Kamercommissie die de buitenlandse inmenging van religieuze instellingen onderzoekt. Dat is de uitspraak van de rechtbank Den Haag nadat de commissie een kort geding tegen alFitrah had aangespannen.
Als alFitrah niet binnen twee weken de gevraagde documenten aan de commissie overhandigt, moet er een dwangsom van 2.000 euro per dag worden betaald. De dwangsom kan in totaal oplopen tot 1 miljoen euro.'
'ONGEWENSTE BEÏNVLOEDING'
De commissie wil onderzoek doen nadat Nieuwsuur en NRC hadden onthuld dat tientallen islamitische organisaties miljoenen euro's uit Golfstaten hebben ontvangen. Volgens de Tweede Kamer zou met dat geld ook "ongewenste beïnvloeding" mee kunnen komen.
AlFitrah is een van de onderzochte religieuze instellingen. Maar de moskee uit Overvecht zei de commissie eerder geen stukken te kunnen geven. Volgens Anis Boumanjal, advocaat van alFitrah, waren vrijwel alle documenten in beslag genomen door de FIOD in 2016. Van die periode daarna zouden er eveneens geen gegevens meer zijn.
Daarnaast betoogde Boumanjal dat er sprake was van discriminatie, omdat alleen islamitische instellingen werden onderzocht. "Het begrip onvrije landen is zo ingezet dat bij de uitwerking daarvan alleen moskeeën het onderspit delven. Onderzoek dan alle religieuze instellingen die geld uit het buitenland ontvangen. Ik ga ervanuit dat christelijke instellingen bijvoorbeeld geld uit Vaticaanstad ontvangen," betoogde de advocaat donderdag in de rechtbank.

BOVEN TAFEL

De rechtbank ging niet mee in het betoog van de advocaat. Zo staat in de uitspraak dat "ter zitting is duidelijk geworden dat discussie bestaat over de vraag of en zo ja in hoeverre beslagen stukken in kopie door de FIOD aan de Stichting AlFitrah zijn teruggegeven". Omdat niet valt vast te stellen wat nu de feitelijke situatie is, wil de rechtbank dat beide partijen, zo nodig in samenspraak met de FIOD, de benodigde documenten boven tafel krijgen.
Ook in het betoog dat het verzoek van de commissie discriminatie was, gaat de rechtbank niet mee. Volgens de rechtbank is op geen enkele wijze onderbouwd dat afgifte van de gevraagde gegevens leidt tot "beperkingen in de belijdenis van godsdienst of levensovertuiging".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.