RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Elf scholen in Utrecht zijn 'excellent', predicaat verliest wel steeds meer aan populariteit

1/4
PROVINCIE UTRECHT - Basisschool De Fontein in Houten mag zich vanaf nu 'excellent' noemen. En de Koningin Julianaschool in Nieuwegein heeft verlenging gekregen van het predicaat 'excellent' dat ze in 2017 kreeg. Die eretitel werd vanochtend op feestelijke wijze uitgereikt op de scholen zelf.

Het is feest bij basisschool De Fontein


Vandaag werden 62 nieuwe predicaten uitgereikt op scholen door heel Nederland. Het totaal aantal excellente scholen komt hiermee op 190. De provincie Utrecht telt op dit moment elf excellente scholen: vijf excellente basisscholen en zes excellente middelbare scholen. Vorig jaar waren er nog veertien in Utrecht.

 Blijheid bij de Koningin Julianaschool in Nieuwegein. Blijheid bij de Koningin Julianaschool in Nieuwegein. | Foto: RTV Utrecht / Robert Jan Booij

UITBLINKEN
Scholen die het predicaat 'excellent' willen krijgen, moeten zich daar zelf voor aanmelden. Hun profielen worden beoordeeld door een onafhankelijke jury die op bezoek komt en ook gesprekken voert met de school. Als de titel wordt toegekend, betekent dit dat de school onderwijs biedt van goede kwaliteit en uitblinkt met een specifiek profiel. De scholen mogen het predicaat drie jaar dragen.

De Koningin Julianaschool kreeg in 2017 het predicaat vanwege hun profiel, dat gericht is op sociale veiligheid. De school vindt het belangrijk dat leerlingen zich prettig voelen op school en besteedt veel aandacht aan sociale en emotionele ontwikkeling. "Wij geven niet alleen les in rekenen, lezen en taal, maar leren leerlingen ook hoe ze bijvoorbeeld conflicten kunnen oplossen en hun mening kunnen uiten. Een stukje persoonlijke vorming", zegt directeur Martine Spreeuw.

Verlenging van het predicaat voor de Koningin Julianaschool


Om het predicaat verlengd te krijgen moet je volgens haar de kwaliteit wel behouden en je verder ontwikkelen. "Wij kregen de vorige keer de feedback om ook andere scholen met onze visie te enthousiasmeren en ons profiel extern uit te dragen. Wij hebben daarom bewust andere scholen en ook de Ministerie van Onderwijs bij ons op school uitgenodigd."

Wij streven niet naar de hoogste cito-score, maar vinden het belangrijker dat elk kind zich kan ontwikkelen"
Directeur Corrie van der Star

Directeur Corrie van der Sar van De Fontein in Houten vertelt dat haar school uitblinkt vanwege hun concept dat gebaseerd is op de zeven gewoonten van Stephen Covey. "Wij streven niet naar de hoogste cito-score, maar vinden het belangrijker dat elk kind zich kan ontwikkelen. Zo begeleiden we hoogbegaafde kinderen en hebben we al jaren geen kind verwezen naar speciaal onderwijs. Toen een kwetsbare groep 8-leerling van de jury de vraag kreeg wat ze zo leuk vond aan de school, antwoordde ze: 'Dat ik hier mezelf mag zijn."

ERKENNING
Veel scholen zien het predicaat als een erkenning voor hun prestaties. "Het voelt als een kroon op onze Koningin Julianaschool", zegt Spreeuw. De eretitel leverde hen bovendien meer aanmeldingen van nieuwe leerlingen op. Ook bij de Fontein in Houten, die nu voor het eerst meedoet, zijn ze trots op het predicaat. "Wij hebben ons aangemeld omdat wij merkten dat professionals die bij ons langskwamen, bepaalde zaken opviel die wijzelf heel vanzelfsprekend vinden. De Inspectie van het Onderwijs stimuleerde ons bovendien mee te doen. Dan is het ook fijn om die erkenning te krijgen", aldus Van der Sar.

NIET NOG EEN KEER
Als dit predicaat verloopt, zal de Koningin Julianaschool in Nieuwegein zich waarschijnlijk niet nog een keer opgeven. "We hebben 313 leerlingen op school en ik ken alle namen. Als de school nog groter zou worden, dan is het de vraag of ons profiel daar nog bij past. Het is ook goed om je te richten op wat er al is", zegt Spreeuw.

Vanwege alle maatschappelijke problematiek binnen het onderwijs die ook onze school treft, hebben we ervoor gekozen om onze tijd en energie op het onderwijs te richten"
Directeur Eelco Kosterman

Er zijn meerdere scholen die in het verleden een predicaat hebben gekregen, maar niet nog een keer een gooi naar de titel willen doen. Zo heeft de Andersenschool in Woerden aan de ouders gecommuniceerd niet opnieuw mee te zullen doen. "Vanwege alle maatschappelijke problematiek binnen het onderwijs die ook onze school treft, hebben we ervoor gekozen om onze tijd en energie op het onderwijs te richten. Wij willen niet dat hele traject weer doorlopen", legt directeur Eelco Kosterman uit.

Op dit moment dragen 190 scholen in Nederland het predicaat 'excellent'. Deze gingen naar scholen in de provincie Utrecht:

SINDS 2018 (VERLOOPT IN 2020)
Rkbs Willibrordus, Breukelen (primair onderwijs)
2de Van der Huchtschool, Soest (primair onderwijs)
Farel College, Amersfoort (vwo)


SINDS 2019
De Windroos, Wijk bij Duurstede (primair onderwijs)
OBS Overvecht, Utrecht (primair onderwijs)
Cals College, Nieuwegein (havo)
Cals College, Nieuwegein (vwo)
Farel College, Amersfoort (havo)
Utrechts Stedelijk Gymnasium, Utrecht (vwo)
Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt, Amersfoort (vwo)

SINDS 2020
Koningin Julianaschool, Nieuwegein (primair onderwijs)
De Fontein, Houten (primair onderwijs)


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -