13-jarige volleybalster Joy uit Utrecht haalt 6500 euro op voor dementie

© RTV Utrecht
UTRECHT - Het is geen volleybaltoernooi zoals Joy Dijkstra (13) het gewend is. Niet alleen omdat ze zelf met een verzwikte enkel langs de kant staat en dus niet kan spelen, maar ook omdat al haar team- en clubgenoten van Volleybal Vereniging Utrecht in zogenaamde 'Alzheimer socks' spelen. Het zijn sokken waarvan de linker en rechtervoet verschillen. Wie ze koopt doneert geld aan onderzoek naar Alzheimer en dementie.
Dat is precies waarom Joy en haar vader Sjouke de actie voeren in sportcentrum Galgenwaard. Joy's moeder, Sjoukes ex-vrouw, lijdt aan FTD. Dat is een vorm van dementie die op jonge leeftijd voorkomt.

JONGE LEEFTIJD

Joy kent haar moeder Jeanette (51) eigenlijk niet anders dan met de ziekte die ze heeft. "Ik weet zelf eigenlijk niet eens wat mijn moeders karakter is", vertelt Joy. "Ze ging bijvoorbeeld onnodige dingen kopen en haar gedrag veranderde steeds."
"Dat is eigenlijk vreselijk verdrietig", zegt Sjouke Dijkstra. Hij houdt een tijd lang zijn adem in om verder te vertellen: "Soms denk ik weleens dat je beter, bij wijze van spreken, helemaal geen moeder kunt hebben dan dat ze dit proces moeten doormaken. Want er gaat een moment komen dat Jeanette bijvoorbeeld niet meer met ons mee naar huis zal gaan omdat de ziekte doorgaat."
Tekst loopt verder na afbeelding.
De sokken
De sokken © RTV Utrecht

DEMENTIE

Dementie bij jongere mensen is nog te onbekend en onbegrepen vinden Joy en haar vader. Achteraf gezien begon de ziekte bij Jeanette rond haar veertigtste. Onrustige jaren volgden waarin ze steeds gekkere dingen ging doen, ze kende geen remming meer.
Het huwelijk tussen Sjouke en Jeanette houdt dan ook geen stand. Toch blijft Sjouke voor Jeanette klaarstaan. Hij vertelt met een glimlach: "Ik heb haar altijd een beetje betiteld als een soort van vrijbreker. Iemand die niet in deze georganiseerde wereld thuishoort. Dat heeft ze nu nog. Maar wat Joy heeft meegemaakt is natuurlijk een veel heftigere vorm daarvan."
Een tijd lang woont Joy nog bij beide ouders tot ook dat niet meer gaat. Het gaat zelfs zover dat Joy bang wordt voor haar moeder. Onderzoeken naar psychiatische problemen lopen op niets uit. Pas nadat er foto's van haar hersenen zijn gemaakt blijkt dat Jeanette aan een vorm van dementie lijdt.

AANDACHT

Jeanette woont inmiddels in een verzorgingstehuis en het gezin, Joy heeft ook nog twee halfbroers, zet zich in voor jongdementerenden. Ze willen dat er er meer aandacht naartoegaat en onderzoek mogelijk maken. Dat is de reden dat ze al haar clubgenoten heeft aangespoord om de sokken aan te schaffen.
In het team kan ze ook goed over de situatie met haar moeder praten. "Ze vragen dan hoe het met mijn moeder gaat en dan vertel ik het gewoon. Ze weten natuurlijk niet precies wat het is, maar ze begrijpen de situatie wel. En het is ook heftig, maar wij willen ook niet alleen maar in het drama blijven zitten. We moeten ook gewoon doorgaan met het leven."
Joy haalde zaterdag zeker 6500 euro op met de verkoop van de sokken. Er zijn er zo'n zevenhonderd paar verkocht. Daarnaast doneerden mensen ook nog extra voor het onderzoek naar Alzheimer en dementie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.