Raadsleden dienen klacht in tegen wethouder Zeist: 'Agressief en initimiderend'

© RTV Utrecht
ZEIST - Twee raadsleden van GroenLinks in Zeist dienen een klacht in tegen wethouder Marcel Fluitman (CDA). De wethouder zou 'agressief en intimiderend communiceren'. Het gedrag van de wethouder belemmert daarom 'het functioneren van de gemeenteraad', zo schrijven de raadsleden in een brief die een anonieme afzender dit weekend naar RTV Utrecht heeft gestuurd.
De officiële klacht is ingediend door de raadsleden Ans Pereboom en Noureddine el Mansouri, beiden van GroenLinks. Zij doen daarin een beroep op burgemeester Koos Janssen om 'verandering in de situatie te brengen.'

PERSOONLIJK

De raadsleden verwijten wethouder Fluitman dat hij 'een initimiderende manier van communiceren heeft'. Ook zou hij inhoudelijke verschillen direct persoonlijk maken, op de persoon spelen en woorden verdraaien. Het gedrag van de wethouder, die volgens de raadsleden regelmatig boos wordt, maak het voor hen moeilijk hun taak als raadslid uit te voeren.
"Omdat wij ons geremd voelen om te zeggen wat we zouden willen zeggen of vragen, omdat we ons niet in een veilige omgeving voelen en omdat we soms met een knoop in onze maag richting gemeentehuis gaan", zo schrijven ze.
In de brief aan de burgemeester beschrijven ze twee voorvallen waarin de wethouder volgens hen buiten zijn boekje ging door kwaad te worden en met veel verwijten te komen. Ze benadrukken dat de klacht nu niet voorkomt uit deze voorvallen alleen, maar dat dit slechts 'de laatste druppel' was.
El Mansouri zat eerder bij het CDA en was dus een partijgenoot van Fluitman. In 2018 stapte hij over naar GroenLinks omdat hij zich niet meer kon vinden in de koers van de partij.

REACTIE FLUITMAN

De wethouder laat in een reactie weten dat er over interne zaken geen uitspraak wordt gedaan. Ook de burgemeester wil niet reageren, zo laat een woordvoerder weten.
De raadsleden waren niet bereikbaar voor commentaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.