RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Vechtsportacteur geeft workshop in Houten. 'Ik heb met Jackie Chan gevochten'

1/3
HOUTEN - Acteur Ron Smoorenburg geeft vandaag een workshop filmvechten in Houten. Want hoe doe je dat, vechten zonder iemand écht te raken?

"Het gaat om controle", vertelt Smoorenburg terwijl hij een trap geeft richting het gezicht van zijn vechtpartner Achmed. "Zag je dat? Het scheelt millimeters of ik had hem geraakt."

Ron en Achmed kennen elkaar al een tijd. Ze zijn allebei acteur en hebben de passie voor martial arts gemeen. Over een paar uur staat de dojo waar de mannen alvast wat oefeningen demonstreren vol met een groep mensen die van Ron willen leren. "Er komt zelfs iemand uit China."

GROTE NAMEN

Smoorenburg heeft er al een mooie carrière op zitten. Hij heeft vechtscénes gedaan met grote namen zoals Jackie Chan, Jean Claude van Damme en Steven Seagal.

Ron Smoorenburg laat zien hoe je een vechtscéne acteert


"Toen ik als jonge jongen Van Damme op televisie zag, wist ik: dat wil ik ook. Ik ben toen samen met een vriend van mij vechtscénes gaan kopiëren en heb daar demo's van gemaakt die op tv zijn geweest. Later heb ik ook nog het record hoogste trap kunnen neerzetten. Dat leidde er uiteindelijk toe dat ik toen Jackie Chan naar Nederland kwam gekozen ben om de eindscéne te spelen in de film 'Who am I'."

Smoorenburg besluit vervolgens naar Hong Kong te gaan. "Dat was ook nog ff spannend. Ik had geld gespaard voor die reis en dan is het maar hopen dat het goed komt." En dat kwam het. Alhoewel het niet altijd makkelijk was. "Dit is een onzekere wereld, maar ik hou ervan", zegt Ron.

Ron Smoorenburg heeft al in heel wat films gespeeld


HOORT ERBIJ

Achmed en Ron laten nog een paar trappen zien. "Zag je dat? Ik raakte net het puntje van z'n neus", lacht Ron. Het is bij filmvechten de bedoeling dat je elkaar niet hard raakt, maar het mag wel. Ron heeft ook heel wat 'souvenirs' overgehouden aan zijn carrière. "Hand gebroken, tanden eruit, knieblessure, tsja dat hoort erbij."

Het draait om controle en vertrouwen. "Hoe meer je elkaar vertrouwt, hoe meer power je kan geven", legt Ron uit. Vertrouwen is er tussen Ron en Achmed. Moeiteloos draaien ze om elkaar heen en wie niet goed kijkt, gelooft dat de trappen echt hard aankomen. "Dit is genieten voor ons", lacht Ron. Wij staan ermee op en gaan ermee naar bed. We hebben van onze passie ons werk gemaakt."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -