RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Unieke kleurenfilm van Amersfoort in oorlogstijd ontdekt

AMERSFOORT - Een uniek amateurfilmpje van Amersfoort tijdens de Tweede Wereldoorlog is aangetroffen op een zolderkamer in Alphen aan den Rijn. De vinder ontdekte het 16 mm-filmpje in de nalatenschap van zijn grootouders.

De grootouders van de vinder waren eigenaar van een fotowinkel in Zeist. De beelden zijn grotendeels gefilmd vanaf het dak van het gymnasium aan de Barchman Wuytierslaan in Amersfoort. Dat pand was door de Duitsers gevorderd.

In het filmpje zijn onder meer het Soesterkwartier en de Sint Henricuskerk te zien. De vinder schonk het gevonden materiaal aan Archief Eemland, dat spreekt van een bijzonder vondst. "Een in de oorlog gemaakte amateurkleurenfilm is bijzonder zeldzaam", zegt collectiebeheerder Dirk Steenbeek van het archief tegen de NOS.

"Omdat het burgers in de Tweede Wereldoorlog verboden was om te fotograferen en te filmen, en zeker geen militairen of militaire objecten vastgelegd mochten worden, moet de film vrijwel zeker gemaakt zijn door een Duitse militair. Maar wie de maker is en waarom de film nooit is opgehaald bij fotowinkel Duiker weten we niet."

De beelden gaan vandaag in premiŤre tijdens de nieuwe tentoonstelling Amersfoort bevrijd. Vreugde & verdriet in het Eemhuis.

Unieke kleurenfilm van Amersfoort in oorlogstijd ontdekt


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -