Bijzonder Monteverdi-orgel in Amersfoortse kerk voor het eerst te horen

Het orgel tijdens de testfase afgelopen zomer
Het orgel tijdens de testfase afgelopen zomer © RTV Utrecht
AMERSFOORT - Na een lange zoektocht en voorbereiding was het vanmiddag dan eindelijk zover. In een goed gevulde St. Xaveriuskerk werd een orgel bespeeld zoals de Italiaanse componist Claudio Monteverdi hem honderden jaren geleden beschreef: met een delicaat en 'suave' geluid.
Voor lange tijd is er gesleuteld aan het geluid voordat vandaag de eerste uitvoering met de replica van het instrument werd gehouden. "Precies wat we in onze stoutste dromen hadden gehoopt, dat was hoorbaar", aldus dirigent en initiatiefnemer Krijn Koetsveld.
De afgelopen periode gingen op zijn initiatief meerdere liefhebbers op zoek naar het ultieme Monteverdi-geluid. Omdat daar alleen beschrijvingen van waren uit de 17e eeuw was dat nog een behoorlijke klus. Na een onderzoek van ruim twee jaar is het orgel met open houten pijpen deze zomer nagebouwd door een klavecimbelbouwer in Garderen.
De eerste uitvoering is volgens Koetsveld de climax van het project. "Wat vooral bijzonder was, was om aan zoveel mensen zo'n orgel te laten horen. Iedereen was daar erg van onder de indruk."
Het orgel gaat nu op reis door Nederland en gebruikt worden door anderen. Ook wordt er binnenkort een cd met het instrument opgenomen. "Er zijn allemaal ideeën voor die nu gaan worden uitgevoerd. Geweldig!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.