Onderzoek naar 'intimiderend en agressief' gedrag Zeister wethouder

© RTV Utrecht / Gemeente Zeist
ZEIST - In Zeist wordt onafhankelijk onderzoek gedaan naar het 'agressieve en intimiderende' gedrag van wethouder Marcel Fluitman (CDA). Dat heeft burgemeester Koos Janssen bekendgemaakt. Het onderzoek volgt na een ingediende klacht van twee politici van GroenLinks. De brief en een verslag van een gesprek waarin de wethouder zich intimiderend zou hebben gedragen, zijn bij de redactie van RTV Utrecht terechtgekomen.
Ik ben je zat. Ga dan, vertrek dan. Ik wil je hier niet meer zien.
Wethouder zou dit tegen politici hebben gezegd
"Bureau Bezemer & Schubad doet op mijn verzoek op dit moment onderzoek. Zij zijn een onafhankelijk en deskundig bureau. Zij gaan zorgvuldig te werk. Er is geen duidelijkheid te geven over de duur van dit proces. Omdat het in deze instantie alleen de betrokkenen aangaat doe ik geen mededelingen aan anderen", aldus de burgemeester.

LEDEN GROENLINKS

Eén van de politici die een klacht heeft ingediend is raadslid Ans Peerenboom van GroenLinks, dat samen met de partij van wethouder Fluitman in de coalitie zit. Peerenboom hekelt het feit dat dit alles in de openbaarheid is gekomen. "De brief waar jullie (RTV Utrecht) over beschikken was en is vertrouwelijk. Naar aanleiding van de klacht loopt er nu een onderzoek. Hangende het onderzoek kunnen wij geen mededelingen doen."
Ik moet me aan de gemaakte afspraken houden en kan hier nu niks over zeggen
Noureddine El Mansouri
Noureddine El Mansouri is het andere GroenLinks-lid dat zich angstig en onveilig voelt door het gedrag van de wethouder. Zo zou Fluitman inhoudelijke verschillen direct persoonlijk maken, op de persoon spelen en woorden verdraaien. In de brief die gisteren uitlekte schrijven de politici dat de wethouder een "intimiderende manier van communiceren heeft". Ze noemen het "een opeenstapeling van vele negatieve ervaringen in de loop van vorig jaar".

ANONIEM

Ook zit er bij de stukken die RTV Utrecht anoniem heeft gekregen een verslag van een gesprek tussen de twee GroenLinks-politici en wethouder Fluitman. Dat verslag hebben de GroenLinks-politici zelf geschreven. In dat gesprek zou wethouder Fluitman op een gegeven moment boos reageren op El Mansouri: "Ik ben je vragen zat, altijd maar die vragen, het is altijd hetzelfde met jou, ik ben je zat." Nadat El Mansouri aangeeft zich niet veilig te voelen en wil vertrekken, zou de wethouder de deur hebben geopend en hebben gezegd: Ga dan, vertrek dan! Ik wil je hier niet meer zien. We gaan wel verder zonder jou."
Maar ook hij benadrukt net als Peerenboom dat hij niks kan zeggen: "Ik moet me aan de gemaakte afspraken houden en kan hier nu niks over zeggen. Wellicht in een later stadium als het onderzoek is afgerond."

FRACTIEVOORZITTERS

Afgelopen weekend zijn de fractievoorzitters ook bij elkaar geweest om de kwestie te bespreken. "Doel was om elkaar op de hoogte te houden en te kijken hoe het nu verder gaat. We zien het vooral als een interne kwestie. Het is afwachten wat eruit komt en dat proces willen we niet verstoren", aldus fractievoorzitter Walter van Dijk van de VVD. Andere fractievoorzitters willen niets over de zaak zeggen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.