RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Amersfoort moet 1 miljoen euro boete betalen aan Hogeschool Utrecht

AMERSFOORT - De gemeente Amersfoort moet de Hogeschool Utrecht (HU) in totaal 1 miljoen euro aan planschade betalen. Oorzaak is dat het schoolgebouw aan de Nieuwe Poort 21 door een actie van de gemeente fors minder waard is geworden.

Toen de HU in 2008 het bouwperceel kocht, had het nog een kantoorbestemming. Een deel van het perceel mocht ook worden gebruikt voor educatieve doeleinden. De HU vroeg of het hele perceel ook een educatieve bestemming kon krijgen, wat Amersfoort toestond. De kantoorbestemming bleef daarna bestaan, maar werd niet benut.

MINDER WAARD

De gemeente wijzigde vervolgens in 2013 het bestemmingsplan van het hele perceel waardoor het een maatschappelijke bestemming kreeg. Onderwijs was nog toegestaan, maar het pand kan daardoor niet meer als kantoorruimte worden gebruikt.

De HU klopte hierna bij de gemeente Amersfoort aan, omdat het pand door de wijziging fors minder waard was geworden. Het schoolpand kon immers nooit meer worden verkocht of verhuurd aan partijen die er een kantoor willen vestigen.

De gemeente en HU kwamen er onderling niet uit, waarna de hogeschool naar de rechter stapte. Die geeft de HU nu gelijk en begroot de planschade op 1 miljoen euro. Ook moet de gemeente alle proceskosten betalen.

SP

De SP in Amersfoort spreekt van een grote blunder en heeft schriftelijke vragen gesteld. Raadslid Marijke Jongerman noemt het de zoveelste fout die geld kost. "We kunnen inmiddels een hele waslijst opstellen. 1,5 miljoen euro verlies aan een failliete afvalverwerker op de Isselt, enorme kostenoverschrijdingen op het ene na het andere project, ruzie met de sloper van de oude ziekenhuizen over de verwijdering van asbest."

Toch vindt de SP dat niet alleen de gemeente het bedrag moet betalen, ook de provincie Utrecht zou een bijdrage moeten leveren. De provincie wilde vanwege een overschot het aantal kantoorlocaties in de regio terugdringen. De partij vermoedt dat druk van de provincie een rol heeft gespeeld bij het wijzigen van het bestemmingsplan.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -